Azerbaycan Milli Meclisi İnsan Hakları Komitesi Başkanı Zahid Oruc, Ermenilerin Türklere yönelik nefret suçlarını anlattı

Sosyal Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Azerbaycan Milli Meclisi İnsan Hakları Komitesi Başkanı Zahid Oruc, Ermenistan'ın savaş suçlarına dayanan belgeleri Uluslararası Adalet Divanı'na teslim etme konusunu Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 17:34
https://www.qha.com.tr/

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Azerbaycan 31 Ekim 2023 tarihi itibarıyla Ermenistan'ın savaş suçlarını ortaya koyan delilleri Uluslararası Adalet Divanı'na teslim etti. Ermenistan'ın sosyal medya platformlarında yer alan nefret söylemleri ise gündemki yerini koruyor. Konuya ilişkin olarak, belgeleri teslim eden heyetin içinde yer alan Sosyal Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Azerbaycan Milli Meclisi İnsan Hakları Komitesi Başkanı Zahid Oruc, Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgi verdi.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA AZERBAYCAN HALKINA YÖNELİK NEFRET PAYLAŞIMLARI

Ermenistan'ın her türlü saldırısının bir günlük değil, yıllardır süren eylemler olduğuna dikkat çeken Oruc, 1890'lardan bu yana Ermenilerin silahlı örgüt olarak ortaya çıkıp Azerbaycan'ı hedef aldıklarını anımsattı. Yıllardır süregelen bu tür eylemlerin her iki millet için de taşlaşmış olduğunu ve bu sorunun barış anlaşmalarıyla çözülemeyeceğini vurguladı. Öte yandan sosyal medya platformlarında sansürsüz bir şekilde "Türksüzleştirme" politikasıyla Azerbaycan halkına yönelik nefret söylemlerinin yayıldığını dile getirdi. Oruc, "Gözlemlendiği üzere yüzlerce sitede her gün hedef gösteren söylemlerde bulunuyor. O grafiklerde göründüğü gibi nefret söylemleri trend olmuş" dedi.

ORUC, ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA TESLİM EDİLEN BELGELER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Ermenistan'ın asılsız iddialarına yönelik mahkemelerde savaş verdiklerini ifade eden Oruc, Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı birlik olması gerektiğini dile getirdi. Oruc, okullarda gerçek tarihin ve gerçek eğitimin verilmesiyle nefret söylemlerinin sona ereceğini belirtti. 

Zahid Oruc, QHA'nın "20 Ekim 2023 tarihinde Uluslararası Adalet Divanı'na teslim edilen belgelerdeki savaş suçu delilleri hakkında bilgi verebilir misiniz?" sorusuna yanıt verdi. Oruc, savaş suçlarının Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Briliğinin (SSCB) çöküşüyle başladığını belirtti. Öte yandan 8 Ermeni askerin 1991'den bu yana Azerbaycan'ı hedef aldığını vurgulayan Oruc, "Bu 8 asker savaş suçları sorumlularındandır" diyerek isimlerini sıraladı. 30 sene önceki savaşın izlerinin Azerbaycan topraklarında ve Azerbaycan Türklerinin yüreklerinde hala yara olarak kaldığını söyledi. 

"Sadece Azerbaycan değil, adalaet adına öyle bir karar alınmalı ki bir daha bu savaş suçları işlenmesin" diyen Oruc, beklentisini dile getirdi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları ve İsrail-Hamas çatışmasına değinen Oruc, "Barıştan zarar gören olmaz. Ayrı devletler, ayrı merkezler, ayrı global güçler barıştan ziyan çekiyor, savaştan büyük paralar kazanıyor. Bu yüzden savaşa, cinayete susamışlar" dedi.

"HEP YUKARI ÇIKAN BİR VAHŞET İSTATİSTİĞİ VAR"

Oruc, konuşmasının sonunda, "Savaşları canlı yayınlarda film gibi izliyoruz. Buna çoğu millet sessiz kalıyor. Nasıl ki dolar, euro dövizi istatistikte yukarı aşağı iner veya çıkar, burada hep yukarı çıkan bir ölüm istatistiği, vahşet ve dehşet istatistiği var" ifadelerini kullandı. 

Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik savaş suçlarını içeren belgelerin tam hali aşağıda belirtilmiştir:

https://drive.google.com/file/d/12u2e7nIVD3R0KOptW5oYw4YwK47mZJpI/view?usp=sharing

AZERBAYCAN, BİNLERCE SAYFALIK DELİLLERE DAYANAN İDDİASINI ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NA SUNDU

Azerbaycan Türklerine yönelik nefret suçları ve nefret söylemine ilişkin rapor 30 Ekim 2023 tarihinde sunuldu. Sosyal Araştırmalar Merkezi (SCM) Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Oruc, Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri (Ombudsman) Sebine Aliyeva, Başsavcı Yardımcısı Elmar Camalov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Memmedov, Bilim ve Eğitim Bakanı Metin Kerimli, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra kamu kurumlarının temsilcileri, milletvekilleri, bilim insanları ve medya temsilcileri katıldı.