Ankara'da Ukrayna'nın olası NATO üyeliği ve Türkiye'ye etkileri konulu konferans düzenlendi

Ankara'da 19 Haziran 2023 tarihinde Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk Amerikan Derneği ve Dış Politika Enstitüsü tarafından Ukrayna'nın NATO üyeliği ihtimalinin bölgeye ve Türkiye'ye etkilerini konu alan konferans düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2023 01:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2023 01:12
https://www.qha.com.tr/

Ankara'daki Türk Amerikan Derneği ve Dış Politika Enstitüsü 19 Haziran 2023 tarihinde Ukrayna'nın olası NATO üyeliğinin bölgeye ve Türkiye'ye etkilerinin ele alındığı konferansa ev sahipliği yaptı.

UZMANLAR, RUSYA’NIN UKRAYNA’YA YÖNELİK TOPYEKUN İŞGAL GİRİŞİMİ HAKKINDA KONUŞTU

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk Amerikan Derneği ve Dış Politika Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği konferans, Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Konferansta, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Emekli Büyükelçi Erdoğan İşcan ve Emekli Büyükelçi Hüseyin Diriöz konuşma gerçekleştirdi.

PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI: DÜNYANIN HER YERİNDE İNSANLAR, BU SAVAŞ HAKKINDA KONUŞUYOR

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, konferansın açılış konuşmasında Afrikalı liderlerin Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’i ziyaret etmesini örnek göstererek, "Dünyanın her yerinde insanlar, bu savaş hakkında konuşuyor" ifadelerine yer verdi.

"UKRAYNA YÜKSEK MİKTARDA SİLAH ALIYOR ANCAK YETERSİZ"

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Rusya'nın açtığı savaşta Ukrayna'nın esas hedefinin ülkesini savunmak olduğunu ifade ederken, Ukrayna'nın yüksek miktarda silah aldığını ancak bunun yetersiz olduğunun altını çizdi. Vasıl Bodnar, "Her şeyden önce, savaş uzun bir süredir devam ediyor ve kimseden bu kadar uzun süre hayatta kalmamız beklenmiyordu. Kimse bizi desteklemeyi planlamıyordu ve tüm çabamız birilerinin toprağını gasp etmek için değil, ruhumuzu savunmaktı" dedi. 

BODNAR, UKRAYNA’NIN CEPHE HATLARINDAKİ STRATEJİSİNİ ANLATTI

Ukrayna’nın cephede gösterdiği stratejik hamlelerden bahseden Bodnar, Ukrayna ordusunun bazı cephe hatlarında çizgileri koruduğunu ancak bazı hatlarda da işgal altındaki topraklarını kurtarmak için harekete geçtiğini ifade etti. Bodnar, “Hatları savunuyoruz, bir yerlerde bölgeleri korumaya veya üstün güçlerden kurtarmaya çalışıyoruz. Yani bu devam ediyor. Süreç bu. Bu çok kanlı ve ağır bir süreç ama devam ediyor. Her şeye rağmen, geçen hafta birkaç köyü ve toplamda 100kilometrekareyi özgürleştirdik” açıklamasını yaptı.

UKRAYNALI SİVİL HALK İÇME SUYUNDAN MAHRUM

Rus işgalinin Ukrayna’da yarattığı tahribata işaret eden Büyükelçi Bodnar, sivil halkın işgalciler tarafından engellendiğini hatta içme suyundan bile mahrum bırakıldıklarını ifade etti.

BÜYÜKELÇİ BODNAR: BAHMUT ŞEHRİ ARTIK YOK

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, ülkesindeki işgal saldırılarının hedefindeki Bahmut şehrinin durumu hakkında da konuştu. Bodnar, Bahmut’a ilişkin en önemli gerçeği “Bu şehir artık yok” diyerek özetledi. Bodnar, şehrin sadece küçük bir kısmının işgalci Rusların elinde olduğunu ancak büyük ve stratejik kısmının Ukrayna ordusunun kontrolünde olduğunu belirtti. Büyükelçi Vasıl Bodnar, "Çizikler bazı Rus kuvvetleri tarafından alınıyor, ancak kanatlar Ukrayna kuvvetleri tarafından kontrol edildiğinden fiilen kuşatılmış veya yarı kuşatılmış durumdalar. Ve birkaç hafta içinde büyük olasılıkla Bakü çevresindeki çemberin kapanması bekleniyor. Yani yeterince akıllı olurlarsa, güçlerini geri çekecekler. Hayır ise, bu onların kaderi olacaktır" dedi.

"1991 YILINDA KABUL EDİLMİŞ SINIRLAR ASIL HEDEF"

Büyükelçi Bodnar, 1991 yılında kabul edilmiş sınırların Ukrayna tarafından korunacağını ve hedefin esas olarak bu sınırları korumak olduğunu vurguladı.

"BİNİN ÜZERİNDE İNSAN İÇME SUYUNA MUHTAÇ"

Bodnar, işgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasıyla oluşan çevre felaketine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Büyükelçi, "Oluşan felaket neticesinde binin üzerinde insan içme suyuna muhtaç durumda” dedi. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar işgalcilerin Kahovka Hidroelektrik Santraline yönelik saldırısına ilişkin, "Şimdi sadece savaştan değil, fiilen bu felaketten de zarar görüyoruz, çünkü birçok köy ve kasaba sular altında kalıyor" dedi.

BODNAR, UKRAYNA'NIN NATO SÜRECİNİ ANLATTI

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Ukrayna'nın NATO sürecine ilişkin, "Bugüne kadar Vilnius Zirvesinde nasıl ve ne olacağı konusunda kesin bir perspektif alamadık. Yani talebimiz çok açık. Her şeyden önce Ukrayna'nın NATO'ya entegrasyon resmi veya planı, herhangi bir tartışma olmaksızın tam teşekküllü, tarafsız statü olmadan dahil edilmesi... Artık başka seçenek mümkün değil" dedi. Ukrayna'nın NATO sürecinde bazı garantilerin olması gerektiğini ifade eden Bodnar, "İkincisi, NATO yolunda, NATO üyeleri ve belki de diğer uluslararası toplum üyeleri tarafından da detaylandırılacak garantiler istiyoruz. Ancak, Rusya'nın savaştan sonra saldırısının olası yenilenmesinin önlenmesini de içermelidir" açıklamasını yaptı. 

"İŞGALCİ RUSYA TEHDİDİ HERKES İÇİN GEÇERLİ"

Rusya'nın işgal tehdidinin herkes için geçerli olduğunu ifade eden büyükelçi, "Sadece Ukrayna değil, komşumuz Moldova. Aynı zamanda Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Orta Asya ülkeleri de var" ifadelerine yer verdi.

RUSYA, SİVİL HALKI TACİZ EDİYOR

İşgalci Rusya'nın Ukraynalı sivil halka yönelik saldırılarını dile getiren Bodnar, Rusların taktiklerinden birinin de sivil halkı taciz etmek olduğunun altını çizdi. Bodnar, "Sivil halkı taciz ediyorlar. Yani geçen ay Mayıs ayında, Kıyiv'de ve diğer şehirlerdeki insanlar sadece 5 gün, 5 gece uyuyabildiler. Diğer tüm geceler, uçaksavar sistemleri, makineli tüfekler, füzeler vardı" dedi.

"NATO'DA OLMAK RUS SALDIRILARINI ENGELLEMEK İÇİN SIĞINAK"

Ukrayna'nın NATO'da olmasının, Rusya'nın işgalci emellerini engellemek için geçici bir durum olduğunu ifade eden Bodnar, "Sadece NATO'da olmak, Rusya'nın bizi taciz etmeyeceği anlamına geliyor. (Rusya'nın) Bu saldırgan politikayı bırakacağı anlamına gelmiyor ama en azından (Ukrayna için) bir sığınak olacak. Bu siyasi hamle, Rusya'nın saldırılarını yenilemesini engellemek içindir" açıklamasını yaptı.

BODNAR: UKRAYNA'NIN NATO'DA OLMASI TÜRKİYE'NİN ÇIKARINADIR

Büyükelçi Vasıl Bodnar, Ukrayna'nın NATO'da olmasının Türkiye'nin de çıkarına olacağını ifade etti. Bodnar, bu stratejik duruma ilişkin, "Örneğin, Türkiye için önemli olan kuzey kanadının savunmasıdır, çünkü bugün Türkiye kanat devletidir, aslında batının en doğu kısmıdır. Rusya sürekli olarak Türkiye'yi, Libya'yı, Suriye'yi, Güney Kafkasya'yı taciz ediyor" dedi. Türkiye'nin Kırım Tatarlarına yönelik güvenlik stratejisine de değinen Bodnar, "Hem Stratejik olarak hem de jeopolitik olarak kuzey kanadının emniyete alınması Türkiye'nin çıkarınadır. Özellikle Kırım, Karadeniz bölgesinin güvenliği, Kırım Tatarlarına ve Türk halkına yönelik tacizin durdurulması için jeopolitik açıdan önemlidir" diye konuştu.

Vasıl Bodnar Ukrayna'da devam eden sanayi sürecinin devamına ilişkin, "Dolayısıyla Ukrayna, Türkiye ve NATO için de katma değerdir. Artı, Ukrayna'nın savunma yeteneklerine bakarsanız, yani sanayi kompleksinde, savaşa rağmen şirketlerimiz hala hem tamirci hem de ekipman bakımı ile çalışmaya devam ediyor, ayrıca bazı çok kritik ekipmanların üretimi de devam ediyor" dedi.

VASIL BODNAR: NATO ÜLKELERİNDEN SADECE TÜRKİYE, UKRAYNA İLE YAKIN ÇALIŞMA KARARI ALDI

Büyükelçi Bodnar, Türkiye'nin Ukrayna ile yakın müttefiklik anlayışına ilişkin ise "Türkiye'de iyi bir tutuma ve yüksek bir değere sahip. Örneğin havacılık için Akıncı ve Kızılelma motorları gösterilebilir. Yani hepsi Ukrayna ekipmanı kullanıyor. Ve bugün NATO üyeleri arasında sadece Türkiye, NATO üyesi olmamamıza rağmen Ukrayna ile yakın çalışma kararı aldı" dedi.