Ünlü Kırım Tatar usta fazla kıyafetlerden çocuk kitapları dikiyor

Çok sayıda milli elbise diken Kırım Tatar usta Niyara Cemileva, çocuklar için kitaplar dikmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2015 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2015 13:29
https://www.qha.com.tr/

Elinden çok sayıda Kırım Tatar milli kıyafeti çıkan Kırım Tatar usta Niyara Cemileva, çocuklar için kitaplar dikmeye başladı.   Dikilen her çocuk kitabının cildi, sayfaları hatta kendine özgü bir içeriği var. Kitaptaki bazı sayfalar, doğa, matematik, mutfak, orman, deniz ve diğer belirli bir konuyu anlatıyor.

Bahse konu kitapla oynayan çocuk, kitabı gözden geçirmesinin yanı sıra her sayfayı kendisi düzenleyebiliyor: fincanların yerini değiştirebiliyor, sayabiliyor, kayağın demirini kaldırabiliyor. Kitap, 1-3 yaşındaki çocukların küçük el hareketlerini geliştirmelerine ve dokunma aracılığıyla dünyayı öğrenmelerine yardımcı oluyor.   Niyara Cemileva, QHA’ya yaptığı açıklamada, “Çocuklara el yapımı hediyeler verildiğinde bunlar genelde parlak bir pakette kolay kurulabilen ve bundan dolayı çocuğun erişemediği bir yere konulan bir şey. Ben ise kitaplarımı, çocukların serbest bir şekilde dokunabileceği ve inceleyebileceği şekilde yapmaya çalıştım” diye anlattı.

27281

Kitaplarında Kırım Tatar konusundan uzaklaşmayan Niyara Cemileva’nın çalışmalarında Kırım Tatar bayrağına, Tarak tamgaya ve diğer Kırım Tatar sembollerine rastlamak mümkün.

Bugüne kadar birkaç dikilen kitap hazırladığını ve gelecekte tamamen Kırım Tatar halk masallarını konu alan bir kitap hazırlamayı planladığını ifade eden Cemileva, “Şimdi esas işim olan milli kıyafet dikimi nedeniyle yoğunum. Ama çocuk kitapları fikrini çok beğeniyorum ve tüm boş zamanımı bu fikrin gerçekleştirilmesi için kullanmaya çalışıyorum” diye kaydetti.

Kitapların fiyatının yaklaşık 1800 grivna (75 dolar) olduğu belirtildi. Niyara Cemileva, her kitabın fiyatının çalışmanın zorluğu ve kullanılan malzemeye göre değiştiğini belirtti.