UNESCO’dan ‘Kırım’daki Hersones’e gitmeyin’ önerisi

Kırım ve Türkiye’nin kültür yerleri UNESCO’nun kara listesinde yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 10:27
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), işgal edilen Kırım’da bulunan Hersones Tavriçeskiy Milli Parkı’nın, turistlerin ziyaret edebileceği yerlerin arasında en tehlikeli yerler listesine dahil etti.

Tehlikeli turistik yerlerin listesine toplam olarak 66 yer dahil edildi.

Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımayan UNESCO, Hersones Tavriçeskiy Milli Parkı’nı, Ukrayna’nın kültür yeri olarak belirledi.

UNESCO’nın kara listesinde ayrıca, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Türkiye), Geghard Manastırı (Gürcistan), Azize Katerina Manastırı (Mısır) ve Hamiguitan Sıradağları (Filipinler) gibi yerler de yer aldı.

2016 yılın Ocak ayında Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya Akyar'daki (Sivastopol) Hersones Tavriçeskiy Milli Parkı’ndaki anıtlar başta olmak üzere, işgal edilen Kırım’daki Dünya Mirası listesinde yer alan tüm anıtları korumakla ilgili uluslararası kurallara uyma çağrısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Medyada, geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) yasadışı yönetiminin, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve Ukrayna’ya ait Hersones Tavriçeskiy Milli Parkı’ndaki “Hersones Tavriçeskiy Antik Kenti ve Korusu” anıtını koruma koşullarını ihlal etme planları ile ilgili bilgilerin yayınlanması nedeniyle Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafını bu tip eylemlerde bulunmaması konusunda uyardı ve uluslararası normlara uyma çağrısında bulundu” denildi.

Daha önce Sivastopol Rus yönetimi tarafından kurulan “Yasama Meclisi”nin eski Başkanı Aleksey Çalıy tarafından yapılan açıklamada, işgalci hükümetin Akyar (Sivastopol) Valisi Sergey Menyaylo’nun, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hersones Tavriçeskiy Müze-Milli Parkı’ndaki karo döşemesini değiştirme talimatı verdiği açıklanmıştı.