Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlatan Rusya, sivil katliamların yanı sıra kültürel mirası da yok ediyor. Ukrayna’da Rus saldırılarında yüzlerce tarihi anıt zarar gördü.
Rus işgal güçlerinin saldırılarından zarar gören tarihi anıtlar arasında bugünkü Ukrayna'nın bir kısmının tarihi Türk yurdu olduğunu ispat eden Kıpçak Balbalları da yer alıyor. Harkiv bölgesindeki İzüm kenti yakınlarında bulunan Kremenets Dağı'nda yaklaşık bin yıl boyunca duran Kıpçak balballarından biri, eylül 2022’de Rus işgalciler tarafından yok edildi.
Rus saldırılarında zarar gören Kıpçak Balballarına ait görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı.
İŞGALCİ RUSYA, UKRAYNA’NIN KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR
Ukrayna'ya karşı geniş çaplı savaş başlatan işgalci Rusya, savaş geleneklerini ve kurallarını ihlal ediyor. Yerleşim yerlerini bombalayan işgalciler sivilleri ve sivil altyapıyı da hedef alıyor. Sivil katliamının yanı sıra işgalci Rusya, Ukrayna’nın kültürel mirasını da yok ediyor. Ukraynalı yetkililer, birçok defa Rusya’nın askeri eylemlerinin, 1954 tarihli Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlıkların Korunmasına İlişkin Lahey Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkat çekmişti.
RUS SALDIRILARINDA 1000'DEN FAZLA KÜLTÜREL ALTYAPI TESİSİ ZARAR GÖRDÜ
Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı, Ocak ayın başında yaptığı açıklamada ülkede Rus saldırılarında bin 189 kültürel altyapı tesisinin zarar gördüğünü bildirdi.
KIPÇAK BALBALLARI
Balbal, eski Türklerde Kağan ya da savaşta ölen Alplerin kurgan ve mezarlarının etrafına dikilen taş heykellerdir. Karadenizin kuzeyinden, Moğolistan'a kadar geniş bir coğrafyayı kapsar. Boyları 1 ile 4 metre arasında değişir.
Balballar, Türklerdeki "Atalar Kültü" inanışının en bariz örneğidir. Ölen atanın ruhu bu taş içindedir ve kendi boylarının koruyucusu olarak sonsuza dek yaşar. Balballar, ikonografik olarak tamamen Türk özellikleri taşır. Bir kısmı Türk Kağanlarına özgü bir oturma şekli olan bağdaş kurup oturmuştur. Günümüze ulaşan taş Balballar arasında elinde içki kabı, müzik enstrümanı, kesilmiş insan kafaları ve kuş tutan figürler bulunmaktadır. Tüm bu nesnelerin kendine özgü sembolik anlamları, Göktürklerdeki ölü gömme ve anma törenleri ile bağlantılıdır.