"Qırım" sergisi: Kırım'ı ay ışığında görmek

Ukraynalı ressam Sergey Burbelo, şu an Rus işgali altında bulunan Kırım'ı ay ışığında resimledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2017 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2017 17:41
https://www.qha.com.tr/

Kiev’in İvan Kavaleridze Müzesi’nde genç Ukraynalı ressam Sergey Burbelo’nun “Qırım” isimli sergisi açıldı.

28986

Kırım manzaraları çizme fikri ressamda 2013 yılında, Rus işgalinden bir sene öncesinde oluştu. Sergey, arkadaşlarıyla yarımadanın tüm köşesini gezdikten sonra gördüklerinin resimlerini çizmeye başladı. Kırım’a yaptığı seyahatler ve fotoğraflar eskizlere, eskizler de böyle ilgi çekici bir projeye dönüştü.

Ressam yaşadıklarını, “Ay ışığındaki Kırım beni kendisine hayran bıraktı, eski yerleşimler ve o toprakların tarihi beni büyüledi” diye anlattı.

Ressam Bosporos Krallığı, Panticapaeum'u, Hersones’i (Kırım'ın antik dönemdeki isimleri) hatırlatan tarihi yerleri çiziyor. Ona göre serginin fikri Kırım’da yaşayan halkları, bu toprağın ne kadar zengin olduğunu ve aynı anda çoğunlukla sadece denize girmek için gelen turistler için yarımadanın aslında ne kadar keşfedilmemiş olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Kırım topraklarının benzersizliğini vurgulamak için resimlerinde Sergey Burbelo eski İskit, Yunan ve Kırım Tatar yerleşim adlarını kullanıyor. Rusça isimler bulunmuyor, çünkü tarihi hakikatlere binaen Kırım'ın hiçbir zaman “Rus dünyasının” bir parçası olmadığını genç ressam da ifade ediyor.

Ressam işgalden sonra resimlerine yeni anlamlar yüklemeye başladığını anlattı. Sergiyi ziyaret eden bazı ziyaretçiler de resimlerde trajik detaylar buluyor. Ancak genç ressam için resim sanatı bir tür romantizm ihtiva ettiğinden, trajedi içermesi için sadece bir detay eklemiş; tüm manzara resimleri dikenli tellere sarılmış vaziyette... Bu Kırım toprağının çalındığını ve vatanlarının insanlardan uzaklaştırıldığını vurguluyor.

Ressam hislerini, “Romantik doğa ve dikenli tel arasında kontrast oluşuyor. Bu da hem yarımadada kalan insanlar için ve örneğin benim gibi Kırım’a gidemeyen insanlar için işgali temsil ediyor. Bu benim için çok üzücü” şeklinde anlatıyor.

Sergide 21 resim sergilendi. Açılışı Kırım Tatar sanatçı Kamila Saadat ve Kırım Tatar aktivist Erfan Kudusov ziyaret ettiler. Bugün evlerini terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarları için Kırım’ı resimlerde görmek dahi hayli üzücü olarak ifade ediliyor.

Erfan Kudusov sergi ve resimlerle ilgili olarak, "Genelde Kırım güneşli, parlak, renkli, hafif resmediliyor... Burada ise biz karanlık,daha çok koyu mavi tonları görüyoruz. Bu ressamın bakışı. Siyasetle bağlantısı yok ama bence resimler Kırım’ın içinde bulunduğu durumu yansıtıyorlar. Bugün Kırım tatil yeri değil, orası saldırganın askeri üssüne dönüştürüldü. Böyle sergiler bir kere daha, vatandaşlarımıza, yabancılara, diplomatlara, siyasetçilere Kırım’daki durumu hatırlatma fırsatı veriyor” açıklamasında bulundu.

Sergey Burbelo, sergisinin özellikle 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanlarının Anma Günü’ne yakın tarihlerde tanıtılmasının kendisi için çok önemli olduğunu kaydetti.

Sergi 28 Mayıs tarihine kadar açık olacak.