"Mustafa" belgeseli, bir kahramanın hikayesi

Belgesel Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun tutuklanma, işkence, hapis cezaları ve açlık grevlerinden oluşan zorlu yaşam öyküsünü anlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 20:55
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2016 20:55
https://www.qha.com.tr/

Yarın, 28 Ekim’de “Kiev” sinemasında Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu anlatan “Mustafa” adlı belgeselin gala gösterimi yapılacak.

Belgeselin galası Ukrayna’nın saygın film festivali Molodost (Gençlik) çerçevesinde yapılacak.

Festivalin Genel Başkanı Andrey Halpahçi, “Molodost (Gençlik) film festivali hiçbir zaman siyasi bir platform değildir, ancak tabii ki önemli olaylara tepki gösteriliyor. Hepimiz bugün Kırım Tatarlarıyla dayanışma içinde olduğumuzu göstermeliyiz” diye konuştu.

Film üzerindeki çalışmalar KırımSOS sivil teşkilatı girişimiyle bir buçuk sene önce başladı. Kırımoğlu’nun zorlu hayat hikayesini belgeselde göstermek için dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan onlarca insanla; muhalifler, hak savunucuları ve Kırım Tatar Milli Meclis üyeleri ile röportaj edildi.

Filmin yönetmeni Ahmed Sarıhalil, “Daha önce Kırımoğlu hakkında bildiklerim, belgesel çekimi sırasında öğrendiklerimin yüzde biriydi. Onun hakkında birçok kitap okumak zorunda kaldım, düzenli olarak onunla konuştum, tüm röportajlarını dinledim. Açıkçası 2014’e kadar Kırım Tatar halkının tarihindeki rolünü hissetmek benim için çok zordu. Ancak işgalden sonra, gerçekleri söylemenin ne kadar zor olduğu anlaşıldı. Onun hakkındaki kitapları yeniden okuduktan sonra, bunun ne kadar büyük meydan okuma olduğunu anladım” diye konuştu.

Filmin temelinde Kırımoğlu’nun anlattığı hayat hikayesi var. Hayatı doğumundan beri zorlu olaylarla dolu olduğu bilinen Kırımoğlu'nun önce sürgünle, daha sonra da kendi halkının vatana dönme hakkı için verdiği mücadele işleniyor. Bu yolda onu tutuklamalar, işkenceler, hapishaneler ve açlık grevleri bekliyordu. Kırım Tatar halkının sürgün yerlerinden Kırım’a dönmesi için Kırımoğlu bilindiği gibi 15 yıldan fazla hapiste yattı, tarihte en uzun süren (306 günlük) açlık grevine dayandı.

İzleyicilere tüm bu olayları tam olarak aktarabilmek için, belgeselde sinemanın pek çok unsuru kullanıldı. Kırımoğlu’nun hapishanedeki ilk günü, psikologla görüşmesi ve sürgün kareleri de sahnelendi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu belgeselde profesyonel kameraman Mihail Paseçnik oynadı. Paseçnik aktarıldığına göre belgeselin çekildiğini arkadaşlarından öğrenmiş ve seçimlere katılmıştı. Dış görünüm benzerlikleri ve doğal karizmasını yardımıyla baş rolü aldı. Oyunculukta deneyimsiz olmasına rağmen Kırım Tatar milli liderinin rolüne girmeyi başardı.

Film konusunda açıklama yapan Paseçnik, “Benim için en zor sahne, hapishanede açlık grevinin 300. gününde Kırımoğlu’nu  abisinin ziyaret ettiği sahneydi. Bu sahnede neredeyse hiç söz yoktu, duygular önplandaydı” diye anlattı.

Belgeselin yapımcısı, Kırım SOS sivil teşkilatı Koordinatörü Tamila Taşeva belgesel için harcanan paranın bir kısmının (6 bin dolar) 252 bağışçıdan geldiğini anlatarak, “Bizim için para toplama süreci çok sembolikti, çünkü bu tüm bütçenin sembolik bir kısmıydı. Büyük kısmını, yani 50 bin doları bize Amerikalı ‘Ulusal Demokrasi Entitüsü’ (NED) verdi. Bence bundan sonrasında da biz, belgeseli çeşitli uluslararası platformlarda göstermemize yardımcı olacak bazı elçilik veya vakıflarla işbirliği yapacağız. Umarız Ukrayna sinemalarında belgeseli göstermek için Ukrayna devlet organları ile de işbirliği yapma fırsatımız olur” diye kaydetti.

Belgeselin Kiev’deki galasından sonra, Berlin ve Sanders film festivallerinde de ‘Mustafa’ belgeselini  gösterimi planlanıyor. Ukrayna’da belgesel ancak mayıs ayında Kırım Tatar Sürgün Kurbanları Anma Günü öncesinde gösterime girecek.