Lviv’de Kırım Tatarlarının tarihi, kültürü ve dinlerini konu alan bir sergi açıldı. Sergi Lviv Tarihi Müzesi ve Lviv’de yaşayan Kırım Tatar aktivistleri inisiyatifiyle organize edildi. Serginin oluşturulmasında Kırımlı sığınmacılar yardım etti.
28079
Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadadan zorunlu olarak Lviv’e göç eden her Kırım Tatarı, Kırım’dan getirdiği bir hatıra eşyasını sergilenmesi için müzeye getirdi. Sergide ayrıca otantik ve antika eşyalar da sergileniyor.
Sergi organizatörleden biri Ernest Abkelyamov, “Biz bu sergiyi profesyonel olarak organize etmedik, yani sergilenmiş eşyaların yaşına değil, anlattığı hikayeye vurgu yaptık. Sergide sergilenmiş çoğu eşya, fotoğraf, Kırım’dan Lviv ve Batı Ukrayna’nın diğer şehirlerine sığınan Kırım Tatarları tarafından vatan hatırası olarak yanlarında getirildi. Amacımız kültürlerarası dialog kurmaktı. Sergiye gelen Lviv sakinleri Kırım Tatar halkın kültürünü görebilecek. Ayrıca İslam’la ilgili önyargıları da kırmak istedik. Bu sergide ziyaretçiler hem eşyalara bakabilir, hem de Kırım Tatarlarından tarihlerini dinleyebilirler. Bunun için burada hep birkaç kişi bulunacak” diye anlattı.
Sergiyi olabildikçe çok insanın ziyaret edebilmesi için sergi ücretsiz olarak düşünüldü.
Ünlü Kırım Tatar etnolog Ulviye Ablayeva, “Profesyonel bir kişi gözünden bakarsak bu sergi standart değil. Çünkü klasik sergi yüzyıllardan geçen ve zengin tarihleri olan antik eşyalardan oluşur. Bu sergide herşey birbirinden farklı. Burada birçok yeni eşya var. Sergide hem eşyaların hikayelerini duyabilirsiniz hem de şu ya da bu olayları yaşamış insanlarla sohber edebilirsiniz. Ayrıca burada hem eski hem modernleştirilmiş Kırım Tatar milli kıyafetleri de sergileniyor. Yeniden dikilen milli kıyafetlerin Lviv müzelerden birinde bulunması çok önemli, onlar sipariş üzerinde dikildi. Ukrayna'nın ana kısımda bulunan bir müzenin böyle bir şey yapması çok hoş. Maalesef Kırım’daki müzeler böyle şeylerle ilgilenmiyorlar” şeklinde konuştu.