Türk Dünyasının usta kalemi Kemal Çapraz’ın arşivindeki belgelerle hazırlanan “Kuzeydeki Yavru Vatan Kırım” kitabı içeriğindeki kıymetli vesikalarla okuyucuyu etkiliyor.
Kemal Çapraz'ın vefatının ardından gazeteci dostu Bayram Akcan'ın Çapraz'ın arşivindeki çalışmaları gün ışığına çıkartarak ilk kez yayınlanan bilgi ve belgelerle hazırladığı, KOCAV Yayınları'ndan çıkan 254 sayfalık “Kuzeydeki Yavru Vatan Kırım” isimli eser, Kırım mücadelesinin yakın tarihiyle ilgili anekdotlarıyla dikkat çekiyor.
QHA muhabiriyle gerçekleştirdiği görüşmede Akcan, Kırım davasının ve 1944'teki kanlı sürgünün ardından Kırım Tatarlarının vatana dönüş mücadelesinin hayli önemli olduğunu, ancak uygar dünyanın acı ve gözyaşının söz konusu olduğu bölgelerde yaşananları görmezden geldiğini ifade etti. Kırım Tatar Türklerinin çektiği acıların Suriye Türkmenlerinin, Ermenistan işgalindeki Karabağ'ın çektiği acılardan farksız olmadığını belirten Akcan, acının, gözyaşının ve Türk varlığının bulunduğu her yerin kalem gücüyle, neşriyatla duyurulabileceğini, dikkat çekilebileceğini, bu nedenle bahsi geçen çalışmayı hazırladığını söyledi.
Kitapta 1976'ta gerçekleştirdiği açlık grevi sırasında öldüğü zannedilen Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında hazırlanan TRT bildirisi, dünyaca ünlü Kırım Tatarı yazar Cengiz Dağcı'nın kendi daktilosuyla Kemal Çapraz'a yazıp gönderdiği mektup gibi kıymetli vesikalar içeriyor.
Akcan, daha önce Anadolu Ajansı muhabirine kitap çalışmasıyla ilgili verdiği bir demeçte, kitabın hazırlanışıyla ilgili olarak: "Kemal Çapraz, Gagavuzya'dan tutun, Kırım, Azerbaycan, Almanya yani Türklerin yaşadığı her coğrafyaya bizzat gitmiş ve oralarda röportajlar yapmış. Yazılarını, Evliya Çelebi seyahatnamesi mantığıyla, gezi notları şeklinde kaleme almış. Ben de vefa borcumu ödemek istedim. Türk kültürüne bir katkıda bulunmak ve Kemal ağabeyi yaşatmam lazım dedim. Biz gazeteciler olarak birbirimize kenetlendiğimiz sürece aslında hayatta kalabiliyoruz. Gazetecinin dostu yine bir gazeteci oluyormuş. Bunu anlıyoruz hayatta. Bu eser için kılı kırk yararcasına, kuyumcu titizliğiyle çalıştım." açıklamasında bulunmuştu.
Bahsi geçen haberde Türkiye ile eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasında 1989'da gerçekleşen futbol karşılaşması vesilesiyle Çapraz'ın Kırım'a gittiğine ve oraya giden ilk Türk gazeteci olduğuna dikkati çeken Akcan: "Aslında amaç maça gitmek, maç seyretmek değil. Amacı, orada Kırım Türklerinin lideriyle buluşup görüşmek, dertlerini öğrenmek ve bunu dünya kamuoyuna açıklamak ve anlatmaktı. Kemal Çapraz gizlice gidiyor ve bir arabanın içinde Kırım Türkleri lideri Mustafa Cemiloğlu ile görüşüyor. Cemiloğlu'na bir Türk bayrağı ve Kuran-ı Kerim hediye ediyor. Cemiloğlu çok duygulanıyor. Türkiye'den o günün şartlarıyla Kırım'a gitmek, hele hele Cemiloğlu ile görüşmek mümkün değil. Fakat Çapraz bunu başarıyor ve Türkiye'ye gelince bunu bir yazı dizisi haline getiriyor. Türkiye ve dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırıyor. Çünkü demir perdenin o duvarlarını aşmak o günün şartlarında çok kolay değil ve teknolojik imkanlar da buna müsait değildi." ifadelerini kullanmıştı.
Kemal Çapraz'ın, "Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım" isimli bir kitabı olduğuna da işaret ederek itabın hazırlanış hikayesini, "Bizim bildiğimiz, bilmediğimiz birçok gazete ve dergide de bu konuyla alakalı yazılar yazmış. Bunları araştırdık. Fotoğraf arşivi de mevcuttu. Kemal Çapraz'ın, 'Kırım Türk Tatar Basını' adlı bir yüksek lisans tezi var. Bunları birleştirerek, 'Kuzey'deki Yavru Vatan Kırım' isimli eser ortaya çıktı." sözleriyle aktarmıştı.
Kemal Çapraz kimdir?
Gazeteci Yazar Çapraz, 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun olduktan sonra yüksek lisansını aynı üniversitenin, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Kürsüsünde "Kırım Türk Basını ve İsmail Gaspıralı" üzerine yaptı. 1985'te fiili olarak gazeteciliğe başladı. Özellikle Kırım başta olmak üzere, Türk Dünyasını oluşturan Türk devletleri ve halkları üzerine yaptığı sürekli çalışmalarıyla tanındı. Türkiye, Orta Doğu, Kurultay, Türk Diplomatik gazeteleri yanında, Orkun, Tarih, Kardaşlık, Kırım'la ilgili dergi ve gazetelerde araştırma ve makaleleri yayınlandı. Kırım adlı telif eseri vardır. Çapraz, Basın Birliği Derneği'nin de kurucu başkanı ve Ufuk Ötesi yayınlarının sahibiydi.
Kemal Çapraz, Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra Kırım'a ilk giden ve Kırım Tatarlarının lideri Mustafa A. Kırımoğlu ile ilk röportaj yapan Türk gazetecisidir.
İstanbul'da 16 Eylül 2008 tarihinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Türk Dünyasının usta kalemi İstanbul Tuzla Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.