Kırım Tatar sanatçı Rüstem Skıbin Ankara'da

Ankara Atatürk kültür Merkezi fuar alanında 1-10 Şubat arasında Türk dünyası ve kardeş ülkelerden gelen sanatçılar boy gösteriyor. Ukrayna standında da Kırım sanatını temsilen seramik ustası Rüstem Skıbin eserlerini sergiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2019 20:04
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2019 20:04
https://www.qha.com.tr/

Ankara’da açılan 15. Uluslararası Dekoratif Sanatlar ve El Sanatları Fuarında Ukrayna'dan gelen Kırım Tatar seramik sanatçısı Rüstem Skıbin ve Ukrain sanatçı Mariya Hrınyuk, 10 Şubat tarihine kadar Ukrayna-Kırım standında eserlerini sergiliyor.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki fuar alanında, dünyanın pek çok ülkesinden gelen sanatçılar el sanatları ve ülkelere özgü eserleri Ankaralıların beğenisine sunuyor. 1-10 Şubat tarihlerinde "Dünya Ülkeleri Bu Fuarda" başlığı ile sunulan organizasyonda Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, İran, Hindistan, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Bosna hersek ve pek çok ülkeden gelen misafirler, ülkelerinden getirdikleri el sanatlarını ve dekoratif ürünleri sergiliyorlar.

Ayrıca program boyunca Türk dünyası ve kardeş ülkelerden gelen ses sanatçıları ve müzisyenler de davetlilere fuar alanında konser veriyorlar.

KIRIM TATAR SANATINA YOĞUN İLGİ

Ukrayna-Kırım standında Kırım Tatar kültür ve sanatının kültürel motifleri ile harmanladığı seramik eserlerini sergileyen Kırım Tatar sanatçı Rustem Skıbin, fuar alanında yoğun ilgi gördü. Sanatçı, Ukrayna'da ve pek çok ülkedeki uluslararası sergilerde Kırım kültürel motifleri ile bezediği eserleri ile  seminer ve sergilerine düzenli olarak katıldığı öğrenildi. Rüstem Skıbin'in Kırım'daki Çatırdağ'ın adını taşıyan yaratıcı sanat derneği ve Ukrayna Halk Sanatı Ustaları Ulusal Birliği üyesi olarak tanınıyr. Kırım Tatar sanatçıları derneği üyeliği de bulunuyor.

Fuar alanında Kırım Haber Ajansı mikrofonlarına konuşan Rüstem Skıbin, 3 gündür Ankara'da bulunduğunu kendisini buraya davet eden TİKA  başta olmak üzere Türk yetkililere ve organizasyonu düzenleyerek kendi eserlerini, Kırım Tatar kültürünü tanıtmak için imkan verenlere teşekkürlerini bildirdi. Sanatçı ailesinin 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile Özbekistan'ın Semerkant iline gitmesiyle orada doğduğunu (1976) ve gençlik yıllarında Özbekistan sanat okulunda öğrendiği seramik sanatını memleketi olan Kırım'a 1996 yılında dönmesiyle icra etmeye başladığını anlattı. Eserlerinde Kırım'ın geleneği ve kültürü ile bezenmiş nakış ve işlemeleri kullandığını ve gelecek nesillere de Kırım Tatarlarının yaşadığı acıları, sevinçleri, milletinin kendine has özelliklerini aktarmak istediğini belirtti.

Kırım'ın işgalinin, her Kırım Tatarı gibi kendisini ve sanatını da etkilediğini ifade eden Rüstem Skıbin, anavatanının bir gün işgalden kurtulacağına inandığını ve her şeye rağmen Kırım Tatar sanatını yaşatmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.