Ankara’nın Etimesgut ilçesinde bulunan Kırım Evi’nde 9-10 Aralık tarihleri arasında düzenlenen kültür etkinliğinde Kırım müziği üstatlarından Cemil Karikov muhteşem eser icralarıyla katılımcıları büyülerken, Kırım Tatar kültürünün geleneksel çiböreği de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Bu tür etkinliklerin Ankara’da yaşayan Kırımlılar için önemine değinen Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi Başkan Yardımcısı Ömer Özel, QHA mikrofonlarına verdiği demeçte, “Bizim kültürümüz, müziğimiz, edebiyatımız, dilimiz için böyle etkinlikleri daha fazla düzenlemek gerek. Soydaşlarımız tanışsınlar ve bundan zevk alsınlar. Kültürümüzü ve medeniyetimizi tanıyarak daha coşkulu ve neşeli bir şekilde gururlanacaklardır.” diye kaydetti.
Kültürel ve geleneksel bağları müzikle ortaya koyan etkinlik ziyaretçilerden tam not aldı.
Cemil Karikov kimdir?
Enver oğlu Cemil Karikov, 1960'ta Özbekistan’ın Bekabad şehrinde doğdu. 1964’te ailesiyle birlikle Suhumi’ye taşındı ve eğitim hayatına burada başladı. Karikov liseyi bitirdikten sonra Devlet Müzik Meslek Okulu “Halk Enstrümanları Bölümü”ne girdi. Eğitimini daha sonra Taşkent Devlet Konservatuvarında “Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü”nde sürdürdü. Öğrenim hayatını tamamladıktan sonra Qaytarma Ansambli Yöneticisi, Kırım Tatar Tiyatrosu Şefi, Kırım Devlet Kanalı Müzik Editörü, ATR TV kanalı Müzik Editörü ve ATR Ansambli Yöneticisi olarak çalıştı.
Cemil Karikov profesyonel iş hayatını sürdürürken 2004 yılında Kırım’da “Maqam” ansamblini kurdu. “Maqam” ansambli saz, bağlama, kaval, santır, kemançe, zurna, ney gibi eski enstrümanlar eşliğinde eski ve unutulmaya başlayan Kırım Tatar yırlarına (şarkı, türkü) hayat verdi. Fevzi Bilalov, Üriye Kermençikli, Memet Arslanov, Rüstem Memetov, Gülizar Bekirova, Dilaver Bekirov, Cemile Osmanova ve Münir Ablayev gibi sanatçılarla çalıştı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından imzalanan ve Cumhurbaşkanının resmi sitesinde yayınlanan 16 Kasım 2015 tarihli kararla, Kırım Tatar besteci ve müzisyen Cemil Karikov’a “Ukrayna’nın Emektar Sanatçısı” unvanı verildi.