Kırım’daki olaylardan dolayı Kırım Tatar kültür ve sanatı zarar gördü

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2014 10:27
https://www.qha.com.tr/

Kırım’da son zamanlarda meydana gelen olaylar, Kırım Tatar kültürü dahil olmak üzere toplumun tüm alanlarını etkiledi. Kırım Haber Ajansı, istikrarsız siyasi durumun Kırım Tatar sanatçılarını nasıl etkilediğini ve yeni siyasi şartlarda faaliyetlerine nasıl devam edeceklerini öğrendi.

‘Kırım’ Kırım Tatar Folklor Topluluğu bazı etkinlikleri iptal etmek zorunda kaldı. Örneğin, 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nde planlanan konser iptal olmuştu. Bunun yanı sıra Ukrayna ve Tataristan Devlet Sanatçısı Server Kakura'nın yönetmenliğindeki Kırım Folklor Topluluğu'nun katılması planlanan İstanbul'daki Tepreç Şenliği Kırım'ın ilhakı nedeniyle iptal edildi.

Günümüzde ‘Kırım’ topluluğu faaliyetlerine devam ediyor. Topluluk, Kırım Tatarlarının vatanseverlik duygularını geliştirmek amacıyla ‘Sevgili Kırım’ programı ile yarımadanın farklı yerlerinde düzenlenecek konser turuna başladı. ‘Kırım’ topluluğu ayrıca, katılacağı Hıdırellez kutlamalarında milli gelenekler ve kuşak güreşi ile ilgili bazı gösterileri misafirlerin beğenisine sunacak.

Türkiye’de Nevruz kutlamaları çerçevesinde geniş çaplı festivalde Kırım’ı temsil etmesi gereken Kırım Onursal Sanatçısı Elnara Küçük’ün katılımı iptal oldu. Her sene düzenlenen festival çerçevesinde Elnara Küçük birkaç defa Türkiye’nin farklı şehirlerinde Kırım’ı başarı ile temsil etmişti.

Bosna-Hersek’te yapılacak festivale yarım sene önce davet edilen Elnara Küçük’ün katılımı da belirsizlik kazandı. İlgili festivalde Elnara Küçük, Kırım’ı Ukrayna’nın parçası olarak temsil edecekti, ama şimdi festivale katılımı iptal olmak üzeredir.

Belli Kırım Tatar seramik ustası, Kırım Tatar Ustalar Birliği üyesi Rüstem Skibin Kırım’ı geçici olarak terk edip faaliyetine Ukrayna’nın ana kısmında devam ediyor.

Kırım Tatar kültürünün Ukrayna’da daha özgür gelişebileceğini anladıktan sonra Ukrayna’ya gitme kararını aldığını belirten Skibin, “Ukrayna ile kültür çatışmamız yok, bu ülkede 23 senedir gelişiyorduk, bu ülkeden destek aldık ve serbest gelişmemiz engellenmedi” dedi.

Fakat Skibin, Kırım’da sanatını durdurmayacağını, yarımadada farklı sergilere katılacağını ve bazı sergileri organize edeceğini açıkladı. Kırım Onursal Sanatçısı, şarkıcı, besteci Zera Kenjikayeva, İsmail Gaspıralı’nın 200.doğum günü dolayısıyla Türkiye’de Devlet düzeyinde yapılacak faaliyetlere katılamadı. Son zamanlarda meydana gelen olayların birçok sanatçının planlarını bozduğunu söyleyen Zera Kenjikayeva: “Moralim bozuk, şarkı söyleyemiyorum” dedi. Kırım Tatar kilimci, seramikçi ve ressam Mamut Çurlu, kitap resimleri konulu seminerleri iptal etmek zorunda kaldı.Mamut Çurlu: “Gençlerle çalışmak lazım, çünkü onların resimlerinde birçok hata var, onlar milli mimariyi, peyzajı, bezeği ve elbiseleri bilmiyor. Çağdaş kitaplarda çok sayıda değişik yanlışlar bulunuyor” dedi.

Kırım’da gergin olaylar meydana geldiği zaman Mamut Çurlu Litvanya’da bulunuyordu, fakat şimdi Kırım’a gelip çalışmaya devam ediyor. Mamut Çurlu, Kırım Tatar sürgününün 70. yıldönümü dolayısıyla Moskova’da Şahabaddin Marcani Vakfı tarafından organize edilecek sergide ressam Ramazan Useinov, seramik ustaları Rüstem Skibin, Eldar Guseynov ile beraber Sabriye Eyupova, Elvira Osmanova ve Hatice Yunusova’nın yanında Kırım Tatar kültürünü temsil etmeye planlıyor. Bunun yanı sıra Mamut Çurlu, Kırım Tatar Sürgününün 70. yıldönümü dolayısıyla 18 Mayıs’ta Akmescit'te düzenlenecek resim sergisine de katılacak.Konser, festival ve sergilerin iptal olmasına rağmen farklı zorluklara karşı gelerek Kırım Tatar kültür çalışanları ve sanatçıları, gelenekleri ve kültürüne saygı duyan ve unutmayan öz halkı için çalışmaya devam ediyor.