Kiev’de Kırım Tatarlarının “Avdet”i sunuldu

Ünlü Kırım Tatar ressam Rüstem Eminov, “Avdet” sergisini ziyaret ederek Kırım Tatar halkının avdetini yeniden yaşamayı teklif etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2015 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2015 13:12
https://www.qha.com.tr/

Kiev’in 2. Dünya Savaşı Müzesi’nde Ukrayna Ressamlar Birliği üyesi Rüstem Eminov’un Kırım Tatar sürgününü konu alan “Avdet” resim serisi sunuldu.   “Avdet” serisinden önce Rüstem Eminov, “Unutma” resim serisini hazırlamıştı. Söz konusu seride Rüstem Eminov, ana toprağını terk etmek zorunda kalan halkının acılarını yansıtmaya çalıştı.

“Avdet” serisi için Rüstem Eminov, Taras Şevçenko Ulusal Ödülü’ne aday gösterildi. Söz konusu seride yer alan resimler son 5 yıl içinde hazırlandı. Rüstem Eminov, Kırım’daki soydaşlarının yaşamını yansıtacak “Uyanış” (Vozrojdeniye) adlı üçüncü resim serisine başlamayı planlıyor. Ayrıca söz konusu seride günümüz Kırım Tatar ressamlarının eserlerinin de yer alabileceği belirtildi.

Sergiden izlenimlerini paylaşan Ukrayna Ressamlar Birliği üyesi Rüstem Eminov, bir Ukrainin “Tanrı bize, Ukrainlere, halkını, toprağını ve geçmişini böyle çok sevmeyi nasip etsin” şeklinde bıraktığı yorumunun aklında kaldığını söyledi.   Üzerinde ünlü Sovyet ressamı olan babasının büyük etkisinin olduğunu kaydeden Eminov, realizm tarzına eğilimi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Seyirci, resimde kendine benzer birisini görünce ressamın ne anlatmak istediğini anlatması gerekmediğini anlıyor, resmin kendisi her şeyi anlatıyor. Realizm, insanları resme bakarak karşısındakinin duygularını hissetmesini sağlıyor.”

27248

Rüstem Eminov’un hayranı olan ATR Kırım Tatar televizyon kanalı sahibi ve sivil toplum eylemcisi Lenur İslâmov, ressamın “Unutma” resim serisinin tamamını satın aldı.

Eminov, QHA’ya yaptığı açıklamada, tek ricasının resimlerin Kırım’ın dışına çıkarılmaması olduğunu belirtti. Serginin açılış törenine katılanlar arasında Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov da bulundu. Kırım Tatar liderleri büyük ilgi ile her bir resmi inceledi ve ressam Rüstem Eminov ile konuştu.

Resim yapmanın yanı sıra şiir yazan Rüstem Eminov, en sevdiği eserlerine yer verileceği bir şiir kitabı yayınlamak istediğini bildirdi.