Kazak Türkü kadınların kimeşek başlıklarına özel sergi

Kazakistan Ulusal Müzesi, Kazak Türkü kadınların geleneksel başlıklarının yer aldığı bir koleksiyonu ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Koleksiyonda kimeşeklere ek olarak, Kazak kültürüne ait geleneksel kıyafetler de sergileniyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2024 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2024 15:50
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Ulusal Müzesi, Kazak Türkü Etno-Tasarımcı Tilek Sultan’ın “Kutsal Kimeşek” adlı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Müzede 14 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşen defile sonrasında ziyarete açılan koleksiyonda; Etno-Tasarımcı Sultan tarafından Kazakistan coğrafyasının farklı bölgelerinden toplanan kimeşek başlıklarına ek olarak, Sultan’ın tasarladığı millî kıyafetler, başlıklar ve süs eşyaları da yer alıyor.

KİMEŞEK ÜZERİNE ATÖLYE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bununla birlikte defile gününde Sultan, katılımcılar için kimeşek bağlama ve ipek sarma üzerine bir atölye düzenledi. Başörtülerinin şekline ve rengine bakarak kadınların yaşını ve bölgesini tanıma kültürü hakkında bilgiler paylaşan Sultan, katılımcılara kimeşeğin doğru kullanımı ve özellikleri hakkında bilgi verdi.

Öte yandan defile kapsamında toplanan kimeşek başlıkları ve tasarlanan geleneksel kıyafet koleksiyonu, Kazakistan Ulusal Müzesi’nde 6 Ocak 2025 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

KİMEŞEK BAŞLIKLARI

Kazak Türkü kadınların geleneksel başlıklarından olan kimeşek, geleneksel başlıklar içerisinde kutsaliyet atfıyla öne çıkar. Öyle ki, konar göçer kültür temelli Kazak kadınları, kimeşeğin üstüne bağladığı sarıkları, onların kefenleri olarak kabul edilir. Kefenlerini başlarında taşıyan Kazak kadınlarının kimeşekleri, yöreye, yaş durumuna ve sosyal durumuna göre değişiklik gösterir. Kazak kültürüne göre çocukluk döneminde, sırma takiya; ergenlik döneminde, ukili takiya; evlenince, salı; çocuk sahibi olduktan bir yıl sonra ise süslemeli kimeşek giyilir. Ayrıca yeni çocuk sahibi olmuş Kazak gelinleri, aldun aşu (önünü açmak) ritüelinden geçerler. Ritüelde uzun bir örtü olan jelekin iki ucu arkaya atılarak bele bağlanır. Kazak sözlü kültüründe yer alan aldı açılgan ayel sözü de bu ritüelden gelir.