Karpat, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü'ne layık görüldü

2016 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri dağıtıldı. Törende Prof. Dr. Kemal Karpat adına ödülü Prof. Dr. Hakan Kırımlı teslim aldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2018 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2018 13:35
https://www.qha.com.tr/

2016 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sosyal bilimler ve tarih alanında Kırım Tatarı Prof. Dr. Kemal Karpat’a verildi.

Ankara’da 28 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, 2016 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri dağıtıldı.

2016 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın katılımıyla gerçekleşti.

Törene ödül alan sanatçıların yanı sıra, bakanlar, kültür-sanat dünyasının önemli temsilcileri, davetliler ve basın mensupları katıldı.

Ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kültür-sanat alanında gelişemeyen bir ülkenin, gerçek manada bağımsız olabilmesi, en azından bağımsızlığını sürdürebilmesi mümkün değildir. Sadece yeni değerler yetiştirmek noktasında değil, sahip olduğumuz kıymetleri küresel düzeyde anlatma ve büyük kitlelerin onları tanımalarını, onlardan etkilenmelerini temin konusunda da kat etmemiz gereken çok mesafe var” dedi.

Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen sanatçılar, ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.

Sinema alanında Şener Şen, edebiyat alanında Mustafa Kutlu, müzik alanında Prof. Dr. Erol Parlak, sosyal bilimler ve tarih alanında Prof. Dr. Kemal Karpat, geleneksel sanatlar alanında Feridun Özgören’in ödül aldığı törende, vefa ödülü ise Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in oldu.

Törende Prof. Dr. Kemal Karpat adına ödülü Prof. Dr. Hakan Kırımlı teslim aldı.

Kırım Tatar tarihçi, Türk Tarih Kurumu şeref üyesi Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, Romanya’nın Dobruca bölgesinde bulunan Babadağ kasabasında 1923 yılında doğdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Karpat, Washington ve Rewington üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı. Romanya'da tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katıldı. Dünya çağında tanınan tarihçi Karpat'ın 20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunuyor. Amerika'daki Türk Araştırmaları Cemiyeti'nin kurucusu ve başkanı olan Karpat, aynı zamanda Orta Asya Cemiyeti'nin de (ACAS) kurucusu.

Türk Tarih Kurumu şeref üyesi ve TBMM Onur Ödülü sahibi Prof. Dr Kemal Karpat'ın yurt dışında en çok ilgi gören eserinin, Wisconsin Üniversitesi tarafından basılan Ottoman Population adlı çalışması olduğu biliniyor.

Karpat, şu an Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyeliği görevini sürdürüyor.

Aldığı ödüller:

1978 Dimitri Kantemir Üstün Çalışmalar Madalyası Bükreş-Romanya

1978 Romanya Devlet kararıyla verilen Özgürlük Madalyası, Bükreş-Romanya

1979 Osmanlı ve Türk Etüdleri için özel kürsü ve İmtiyazlı Tarih Profesörü Unvanı; Wisconsin Üniversitesi-Madison

1990 Türk Tarih Kurumu Şeref Üyeliği

1993 Fahri Doktor Unvanı; Romanya’daki Köstence Ovidius Üniversitesi

1994 Türk Tarih Kurumu tarafından Avrupa Tarih Ödülü’ne adaylık

1994 Fahri Doktor Unvanı, Çuvaş Milli Üniversitesi, Çuvaşistan, Rusya

1996 Türk Bilimler Akademisi Üstün Çalışmaları Şeref Üyeliği, Nişan

1996 Hilldale Üstün Araştırmalar Ödülü, Wisconsin Üniversitesi, Madison

1997 İslam Kültür Tarih ve Sanat Araştırma Vakfı (IRCICA) Üstün Araştırma Ödülü

2009 Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü