Gülnara Bekirova'nın kitabı Ukraince basıldı

Ünlü Kırım Tatar tarihçinin Kırım Tatar milli hareketinin direnişini anlatan kitabı genişletilmiş olarak Ukraince basıldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2017 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2017 11:43
https://www.qha.com.tr/

Kiev’de bu sene yedinci kez düzenlenen ‘Kitap Arsenali’ adlı kitap fuarı çerçevesinde, Kırım Tatar tarihçi, birçok kitap ve makalenin yazarı Gülnara Bekirova’nın “Yarım Yüzyıllık Direniş: Kırım Tatarları-Sürgünden Dönüşe Kadar (1941- 1991 yılları).” adlı kitabının tanıtımı yapıldı.

Daha önce 2008 yılında Kırım’da basılan kitabun genişletilmiş versiyonunun Ukrainceye tercüme edilerek yeniden basıldığı bildirildi.

Kitap Harvard Üniversitesi Ukrayna Araştırma Enstitüsü yardımıyla “Kritika Yayınevi" tarafından basıldı.

Bekirova’nın kitaptaki araştırması 1944'teki Kırım Tatar sürgününden üç yıl önce başlıyor ve Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılıyla sona eriyor.

QHA muhabirinin aktardığına göre Kırım Tatarlarının tarihiyle henüz okul öğrencisiyken, okul kitaplarında Kırım Tatarları hakkında hiçbir bilginin olmadığı zamanlarda ilgilenmeye başladığını anlatan tarihçi, “Tarih Bölümü öğrencisi olduğum zaman, o sırada sadece benim değil aynı zaman birçok kişinin de ilgisini çeken Kırım Tatarları hakkında pek çok bilgiye ulaştım. Ukraynalılar şimdilik Kırım Tatarları ve tarihleri hakkında çok az şey biliyorlar. Umarım bu kitap Kırım Tatar halkını tanımalarına ve anlamalarına yardım eden kaynaklardan biri olur. Çünkü Kırım Tatarlarının şu an Kırım’ın işgaline karşı sergiledikleri direniş deneyimi, Sovyetler zamanındaki deneyimlerini bilmeden anlaşılamaz” diye kaydetti.

Kitabın önsözünü Kırım Tatar milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu yazdı.

Kırımoğlu, Kırım Tatar milli hareketini bastırmaya çalışan Sovyetler rejimine karşı sürdürdüğü şahsi direniş hikayesini anlatarak söz konusu kitabın yazımında kilit bir rol oynadı.

Kırım Tatar tarihini anlatan kitapların çok az sayıda olduğunu kaydeden Kırımoğlu, “Gülnara Bekirova bugün, Kırım Tatar milli hareketi hakkında yazan az sayıdaki tarihçilerden. Milli hareketimiz aslında benzersiz ve demokratik çünkü sürgünden sonra biz vatanımız Kırım’a kimsenin bir damla kanını akıtmadan dönebildik” şeklinde konuştu.

 153673

Kitap için son söz yazan KTMM Başkanı Refat Çubarov’a göre söz konusu kitabın bilimsel ve tarihsel açısından çok değerli olduğunu belirterek araştırma için muazzam çalışmaların yapıldığına dikkat çekti.

Şimdilik kitap bin adet olarak basıldı, ancak yayınevi daha sonra da ek baskı yapmayı planladığını bildirdi. 250 grivna (9.5 dolar) fiyatındaki kitap Ukrayna kitap mağazalarında ve “Kritika Yayınevi"nin internet sayfasından satın alınabilir.