UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"nde bulunan ve kalıcı listeye alınması için çalışmaları sürdürülen Göbeklitepe'de her geçen gün artan ziyaretçi sayısını dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ziyaretçi yoğunluğunun arkeolojik alana zarar vermemesi ve gelenlerin en uygun koşullarda ziyaretlerini gerçekleştirebilmesi için çevre düzenlemesi yapacak.
AMAÇ TARİHİ ALANI KORUMAKBakanlık, 12 bin yıllık tarihi bulunan Göbeklitepe'nin çevre düzenlemesi için İngiltere'de bulunan ünlü Stonehenge'deki ziyaretçi planlama modelini uygulama kararı aldı.
Göbeklitepe'deki çalışmalar tamamlandığında, Stonehenge'de olduğu gibi milyonlarca ziyaretçinin belli bir noktaya kadar ring araçlarıyla geldiği ve daha sonra da yürüyerek tarihi alana zarar vermeden gezebileceği bir sistem oluşturulacak.
İNTERAKTİF UYGULAMALARYapılan planlamalara göre, alana gelen ziyaretçiler, araçlarını otopark alanına bıraktıktan sonra Ziyaretçi Karşılama Merkezi'nde bulunan kafe, restoran, hediyelik eşya satış alanlarında ihtiyaçlarını giderebilecek.
Ziyaretçiler, ayrıca canlandırma merkezinde yer alan interaktif uygulamalarla Göbeklitepe hakkında bilgi edinme imkanı bulacak.
Vatandaşlar, bu iki mekanın gezilmesinin ardından yaya olarak bilet gişesi ve turnikelerin bulunduğu alandan giriş yapıp, alt toplanma meydanında hazır bekleyen ring araçlarıyla tapınağın bulunduğu alana yakın üst toplanma meydanına ulaşacak ve ahşap güzergahı takip ederek tapınağı gezebilecek.
STONEHEGE NASIL BİR YAPI?Stonehenge İngiltere‘nin Wiltshire bölgesinde bulunuyor. Dünyada en çok tanınan anıtlar arasında yer alan Stonehege, Neolitik taş devri ile bronz çağı dönemlerine ait taş yapılarda meydana geliyor ve mezar höyükleriyle çevreleniyor.
İngilizce’de asılı taşlar anlamına gelen Stonehenge, astronomi, geometri ve Paganizmle ilişkilendirilse de hakkında bilimsel bir veri bulunmuyor.