Berlin’de düzenlenen 66. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde (Berlinale) Ukrayna’yı temsil eden genç Kırım Tatar yönetmen Nariman Aliyev’in çektiği “Kırım Hikayeleri”nin galası Kiev’de yapıldı.
Baharın ilk gününde Kiev’in “Ukrayna” sinemasında Kırım Tatar yönetmen Nariman Aliyev’in “Kırım Hikayeleri”nin gala gösterimi yapıldı.
27636
“Tan Atqanda Qaytmaq” (2013, Tan Attığında Dönmek), “Seni Sevem” (2014, Seni Seviyorum) ve Sensiz (2015) olmak üzere 3 kısa filmi birleştiren “Kırım Hikayeleri” genç yönetmenin anavatanı Kırım’da çekildi. Ayrıca filmde rol alan tüm aktörlerin Nariman Aliyev’in Kırım Tatar arkadaşları ve akrabaları olduğu belirtildi.
Film hakkında konuşan Nariman Aliyev, “ Bu hikayeler benim özelim, benim halkımı anlatıyor. Bence daha çok mentalite ve adetlerini gösteriyorlar. Birçok şey kendi deneyimlerimden alınmış. İzleyicinin tepkisini görmek benim için çok önemli. Kırım Tatar sinemasının gelişmesini görmek istiyorum, daha çok sinema çekilsin isterim. Biz zengin bir milletiz, zengin adetlerimiz ve anlatacak çok şeyimiz var. Umarım bu örnek genç Kırım Tatar yönetmenleri daha çok film çekmeye, Ukrayna’ya ve dünyaya Kırım Tatar halkını tanıttırmaya teşvik eder.” şeklinde konuştu.
“Kırım Hikayeleri”nin galası “KrımSOS” Teşkilatı ve "Gelecek Adına İnisiyatif” adlı hayır vakfı desteğiyle gerçekleşti.
4081
Galaya gelen Kırım Tatar şarkıcı Camala, genç yönetmenin çalışması hakkında, “Nariman fikrini çok sanatsal gösteriyor, bunu çok beğendim. Yönetmen olarak kariyerini geliştirsin ve dünyaca ünlü olsun istiyorum” şeklinde konuştu.
Filmin galasına gelen Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu filmlerdeki konuların güncel olduğunu ve Ukrayna izleyicilere Kırım Tatar halkını tanıttırmaya yardımcı olacaklarını söyleyerek, “Ukrayna’nın bağımsızlığının 23 yılı içinde bu konu hiç anlatılmadı.Ukraynalı siyasetçiler Kırım’a kullanıcı gözüyle bakıyor ve sadece seçimler sırasında seçmen kazanmak için Kırım’ı hatırlıyordu.” diye konuştu.
“Kırım Hikayeleri” Kırım’daki Kırım Tatarlarının hayatını anlatıyor.
“Tan Atqanda Qaytmaq” (2013, Tan Attığında Dönmek) filmi baba oğul arasındaki dramı anlatıyor. Hayatta bağımsız tercihleri yapmanın önemini ve birbirimizi anlayıp olduğumuz gibi kabul etmeyi öğrenmemiz gerektiğini gösteriyor.
“Seni Sevem” (2014, Seni Seviyorum) klasik imkansız aşk hikayesidir. Bu filmde Kırım Tatar gencin Ukraynalı genç kıza karşı hissettiği tutku anlatılıyor. Filmde aile gelenekleri ve onları devam ettirmek için verilen mücadele gösteriliyor.
“Sensiz” (2015) filmi, kardeş sevgisi, kaybetme ve hatıralar hakkında. Yönetmenin abisine ithaf edilen filim çok derin ve güçlü metaforik bağlama sahip.
“Sensiz” filmi işgal edilen Kırım topraklarında çekildi ve Ukraynalı izleyicilere ilk defa sunuldu.
Bu film, 66. Berlin Uluslararası Film Festivalinin (Berlinale) "Generation 14plus" kategorisine katılarak festival izleyicilerinin beğenisini topladı.
Üç kısa film de Kievli izleyicilerde duygu seli yarattı. İzleyiciler güldü, ağladı, nefesini tutarak hikayenin devamını bekledi. Çoğu izleyici Kırım manzaralarına bakarak üzüntüyle evini ve sevdiği yerleri hatırladı. Filmler hiç kimseyi kayıtsız bırakmadı. Hikayelerde Kırım’ın işgali konusu da ele alındı. Ayrıca insanlar arasındaki ilişkileri gerçek ve açık bir şekilde gösteriliyor. Filmlerde oynayan tüm aktörler Nariman’ın akrabaları olduğu için belki bu kadar samimiyet elde edildi.
İzleyiciler duygularını seve seve paylaştı.
Ukrayna Film İşleri Devlet Ajansı Başkanı Filipp İlyenko, “Çok etkilendim ve bu çok güzel. Bir yönetmenin üç çalışmasını izledim. Bu çalışmalar yönetmenin hikayeleri anlatma, farklı olabilme yeteneğini gösteriyorlar. Ayrıca filmler üç yıl içinde çekildiği için filmden filme yönetmenin profesyonel olarak büyüdüğünü hissediyorsunuz.” şeklinde konuştu.
Gazeteci ve sunucu Pavel Kazarin üç filimden de çok etkilendiğini anlatarak, “Filmler sevgi hakkında, baba oğul, kadın erkek ve kardeş sevgisini anlatıyor. Bence, izleyicilerde bir düşünme alanı, yönetmenle birlikte sonucu yaratma fırsatı kaldığında, bu filmin en önemli başarısıdır. Bu tür çalışmaları izledikten sonra filmden çok dolu çıkıyorsun” dedi.
Galaya gelen gazeteci ve Kırım Tatar televizyon kanalı Genel Müdür Yardımcısı Ayder Mujdabayev, “Belki birilerine bu hikayeler soyut gelebilir, ama bana değil... Tüm hikayeler bence Kırım özlemiyle dolu. Tanıdığım yerler, taşlar ve çok tanıdık gelen yüzler, sıradan insanlar...” diye konuştu.
“Krım SOS” teşkilatının kurucularından Alim Aliyev, “Hala etki altındayım ve kendime gelemiyorum. Herhalde sanat insanı en çok değiştiren şeydir. Nariman benim Kırım’ımın duygularını gösterdi ve insani değerlerini anlattı. Sevgi ve arkadaşlığının zaman ve ölüm sınırlarını tanımadığını gösterdi. Böyle büyük bir şey için ona teşekkür ederim” şeklinde açıklama yaptı.
“Kırım Hikayeleri”nin gösterimi “Modern Ukrayna Sineması” (SUK) Sivil Teşkilatının organize ettiği tematik gala akşamlarının açılışını yaptı. Artık her gala akşamında Ukraynalı izleyiciler yeni genç yönetmenin çalışmasını izleyebilirler.
Kırım Tatar yönetmen Narimay Aliyev Kırım’da 1992 yılında doğdu. 2013 yılında Ekran Sanat Enstitüsü Televizyon ve Sinema Yönetmeni Bölümünü bitirdi. 2014 yılında Kiev Milli Üniversitesi’ndeki Karpenko-Karogo Tiyatro, Sinema ve Televizyon Fakültesininden mezun oldu. Yönetmen “Modern Ukrayna Sineması” (SUK) sivil teşkilatının kurculardan biri ve aktif üyesidir.