Ankara’da 8 büyük soykırım ve sürgüne ithafen konser düzenlendi

Türkiye’nin başkenti Ankara’da İlim Yayma Cemiyeti Ankara şubesi tarafından, Türk ve Müslüman coğrafyalarda gerçekleşen soykırım ve sürgünleri anmak amacıyla konser düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2024 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2024 14:50
https://www.qha.com.tr/

İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi, 11 Mayıs 2024'te sürgün ve soykırıma uğrayan Türk ve Müslümanların yaşadığı coğrafyalardaki acıları yad etmek adına konser düzenledi.

Muhammed Hasan Solmaz şefliğindeki Hayal Meyal Müzik Topluluğu, Türk ve Müslüman coğrafyalarda gerçekleşen ve hâlâ devam eden 8 coğrafyadaki soykırım ve sürgüne atıfla düzenlenen konserde; Kırım, Bosna Hersek, Karabağ, Doğu Türkistan, Kerkük, Balkanlar ve Filistin'in yaşadığı zulme dikkat çekerek çeşitli türküler ve şarkılar seslendirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şube Başkanı Samet Şimşek, Aliya İzzetbegoviç'in “Ne yaparsanız yapın, soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır." sözlerini anımsatarak, Kırım'dan Doğu Türkistan'a, Kerkük'ten Balkanlara yaşanan soykırım ve sürgünlere dikkat çekti. Şimşek konuşmasında, "Bizler de bu hadiseleri anmanın ve acıları unutmamanın, kalbimizde ve zihnimizde hatıraları diri tutmanın bir daha böyle karanlık günlerin yaşanmaması için mücadele azmi vereceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI'NIN 80. YIL DÖNÜMÜ

Konser, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki Melike Hatun Cami Konferans Salonu'nda saat 19.00'da gerçekleşleşti. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinlikte, eli kanlı Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te vatan topraklarından sürülen Kırım Tatarları da anıldı. Sürgünün 80. yıl dönümünde Kırım Tatarlarının acı dolu hikayesi "Ey Güzel Kırım" performansıyla yeniden hatırlandı.

Konser ilk olarak. Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü münasebetiyle Kırım Haber Ajansı Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar'ın seslendirdiği şiir ile başladı. Kasar, Kırım Tatar şairi Şakir Selim'in "Tuvğam Tilim" adlı şiirini okudu. Şiir seyirciler tarafından alkış topladı.

Daha sonra Hayal Meyal Topluluğu solisti Dilan Aydın tarafından "Biz Kırım'dan Çıkkanda" türküsü koro eşliğinde seslendirildi.

Ardından 8 bin 372 Müslüman Boşnak'ın katledildiği Srebrenista Soykırımı ile ilgili kısaca bilgi verildikten sonra, solist Emin Çakır tatafından "Neden Yoksun" şiiri seslendirildi ve dinleyiciler tatafından büyük ilgi topladı.

Ermeni işgalcilerinin elinden kurtarılan Karabağ'da yaşanan acı olayların da hatırlandığı konserde, başta Hocalı olmak üzere Azerbaycan Türklüğünün uğradığı katliam ve soykırımlar, "Çırpınırdın Karadeniz" türküsü ile yad edildi.

Konser, sunucunun Türk yurdu Kerkük'teki katliam ve Türk düşmalığının yaşattığı zorlukların anlatımı ile devam etti. Daha sonra Mustafa Fatsa "Mum Kimin Yanan Kerkük" ve "Kerkük Divanı" türkülerini seslendirdi.

Yaklaşık yarım asırdır Çin işgalindeki Türk yurdu Doğu Türkistan'da yaşanan ve hâlâ devam eden soykırım ve baskının hatırlatıldığı konser, genç Uygur Türkü muzisyen Satuk Murad'ın "Güzel Türkistan" türküsü ile devam etti.

Büyük ilgi toplayan etkinlik, Balkan Mezalimi, Çerkes Sürgünü ve Filistin'deki soykırım ve baskı politikarının anlatıldığı şiir ve türkülerle devam etti.

Program, son olarak Hayal Meyal Topluluğunun "Diren Filistin" türküsü ile sona erdi.