Akmescit’te Yahya Temirkayayev’in eserleri sergilendi

Kırım Tatar Kültürel ve Tarihi Miras Müzesi’nde Yahya Temirkayayev’in kişisel sergisi açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 22:00
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Kültürel ve Tarihi Miras Müzesi’nde Kırım Tatar sanatçı Yahya Temirkayayev’in (1935-2003) kişisel sergisi açıldı.

Sergide ünlü sanatçının kabartma, linolyum baskısı, resim ve karakalem teknikleriyle yapılmış 40 eseri ile birlikte aile arşivinden fotoğraf ve posterler sergilendi.

27876

Kırım Tatar sanatçı Yahya Temirkayayev, eserlerinin büyük kısmı vatan Kırım’a ithaf etmiş. Özellikle 9 yaşında tanık olduğu Sürgün teması sanatçının eserlerinde önemli yer kaplıyor.

Serginin açılışına Yahya Temirkayayev’in ailesi, meslektaşları, üniversite öğrencileri katıldı. Şair Yulduz, Yahya Temirkayayev’e ithaf edilmiş şiirini okudu. Ali Bekirov, Amet Seitametov, Remzi Aliyev, İsmet Veliullayev sergi açılışında konuştular.

Yahya Temirkayayev ile yirmi sene birlikte çalışan ressam Amet Seitametov, “Birbirimizi çok iyi tanıyorduk. Onun hakkında konuşmak benim için çok zor çünkü biz birlikte çok şey yaşadık, ama o artık yanımızda değil. Birlikte çalıştık, üniversitede okuduğumuz zaman birlikte yaşadık. Çok sakin, dengeli bir insandı. İşini çok iyi yapıyordu. Çoğu zaman derslerden sonra çalışmaları bitirmek için kalıyordu” diye anlattı.

Ünlü heykeltraş Ayder Aliyev sanatçının farklılığını ve her yaptığı işte mükemmeliğe ulaşmaya başardığını anlatarak, “Kırım Tatar sanatında parlak bir iz bıraktı. O kolaylıkla sürgün gibi zor bir konuyu alıp sanat eseri yaratabilirdi. Biz ne kadardır çalışıyoruz, ancak sürgün hakkında böyle şiirsel, derin anlamlı çalışmalar bugüne kadar çok az yapıldı” şeklinde konuştu.

Yahya Temirkayayev’in eşi Gülnara Hanım sanatçı hakkında,  “Çok iyi bir eşti. Çocukları çok seviyordu. İyi, dürüst, yetenekli bir insandı. Onun yanında hiç endişe duymuyordum, her zaman ilgiliydi. Sanatı bizim hayatımızı değiştirdi. Eserlerini çok hızlı ve kolay yaratıyordu” diye paylaştı.

Kırım Tatar Kültürel ve Tarihi Miras Müzesi’nde Kırım Tatar sanatçı Yahya Temirkayayev’in kişisel sergisi bir ay açık olacak.

Yahya Temirkayayev, 5 Ekim 1935 tarihinde Curçi (Pervomayskşy) Bölgesinde bulunan Aktaçi (Çernovo) köyünde doğdu. Birçok Kırım Tatar sanatçının olduğu gibi onun da sanat kariyeri Özbekistan’da başladı. 1966 yılında Taşkent Benkov Sanat Okulunu bitirdi. 1972 yılında Taşkent Tiyatro Sanatları Enstitüsü'nden mezun oldu. 1979 yılında SSCB Ressamlar Birliğine üye oldu. Temirkayayev, 2003 yılında Kurman’da (Karasnogvardeyskoye) vefat etti.