Ahtem Seytablayev yeni filmin çekimlerine başlıyor

Kırım Tatar yönetmen Ahtem Seytablayev'in yeni filmi bir Kırım Tatar bayanın hikâyesini anlatacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2016 11:45
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev, “Onun Kalbi” adlı film çekecek.

Gerçek olaylara dayanan filmde, 1942-1944 yıllarında Bahçesaray’da bir ana okul eğitmeni olarak çalışan yirmi yaşındaki Saide Arifova’nın hikâyesi anlatılacak. Saide Arifova 2. Dünya Savaşı zamanında onlarca yetim Yahudi çocuğunun hayatını kurtardı.

Film hakkında konuşan Ahtem Seytablayev, ““Onun Kalbi” adlı filmin yapımına başlıyoruz. 1942-1944 yıllarında Bahçesaray’da 2. Dünya Savaşı zamanında doksandan fazla yetim Yahudi çocuğu kurtaran genç bir Kırım Tatar kızının hikâyesi. Onları Kırım Tatarı olarak göstererek kurtardı. Bu çocuklar Kırım’da doğdular bu yüzden Kırım Tatarcaya alışıklardı. Saide Arifova bir ay içinde çocuklara yeni ad, yeni kader verdi. 1944 yılında ise onların Yahudi olduğunu göstererek Sovyetler Birliği İçişleri Halk Komiserliği’nin (NKVD) görevlilerinden kurtardı.” diye anlattı.

Film, Kırım manzaralarını andıran Gürcistan’ın Tiflis şehrin yakınlarında ve İsrail’de çekilecek. Çekimlerin 25 günde tamamlanması planlanıyor. Seytablayev, filmde Kırım Tatar, Ukraynalı, Yahudi ve Sırp oyuncularının oynayacağını anlatarak, “Baş rolünü dedesi Kırım Tatarı olan Ukraynalı kız oynayacak. Kırım Tatar çocuğunu Yahudi çocuk, Yahudi’yi ise Kırım Tatar çocuk oynayacak. Böylece film ile iletmek istediğimiz mesaj daha çok belli olacak” şeklinde konuştu.

Filmin yapımcısı İvanna Dyadyura “Onun Kalbi” filmin bugün Kırım’da söz konusu olan durumunun birçok yönünü yansıtacağını belirterek, “Maalesef ‘Haytarma’ filmi gösterime girdiği zaman çok aktüel oldu. Hazırladığımız yeni film de onun kaderini tekrarlayacak. Şu an Kırım’dan gelen Kırım Tatarlarına “Nasıl yaşıyorsunuz?” sorusu sorulduğunda cevap “Sessiz” oluyor. Bu hikâye, korku koşullarında bile kendini kaybetmeyen, insanlara yardım eden, dayanmak ve mücadele etmek için gücü bulan  bir insanın hikâyesi.” diye anlattı.

Konferansa katılan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, filmin, onlarca yıl gelişemediği Kırım Tatar kültürü için büyük önem taşıdığını belirterek, “Filmin çekimleri tamamlandığı zaman, ben çok mutlu insan olacağım, çünkü biz, filmin baş kahramanı gibi insanları hatırlamak zorundayız. Ayrıca bu film bize önceki nesillerimiz neler yaşadığını hatırlatacak.” diye konuştu.

“Onun Kalbi” filminin 31 milyon grivnya (yaklaşık 1,2 milyon dolar) tutarında giderlerin yaklaşık üçte biri devlet bütçesinden karşılanacak.

 Filmin çekimlerinin 2017 yılında bitmesi bekleniyor.