Ahmed Cevad Enstitüsü çalışmalarına başladı

Azerbaycan'ın millî marşı ve Çırpınırdın Karadeniz şiirlerini kaleme alan şair Ahmed Cevad adına Türkiye'de kurulması beklenen enstitünün çalışmalarına başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2024 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 10:46
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan millî marşı ve Çırpınırdın Karadeniz şiirlerinin yazarı Ahmed Cevad adına Türkiye'de 5 Mayıs 2024 tarihinde enstitü kurulmasına karar verildi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) himayesinde kurulacak olan enstitünün çalışmalarına temmuz ayı itibarıyla başlandı.

Enstitü hakkında yürütülecek faaliyetler ise 10 Temmuz 2024 tarihinde masaya yatırıldı. Görüşmeye; enstitünün yönetim kurulu üyeleri, uzman, akademisyen, bürokrat, senarist-yapımcı, kurum temsilcisi, şair ve yazar katıldı. 

EKİM AYINDA KONSER TERTİP EDİLECEK

Bu kapsamda enstitünün amaçları arasında Türk dünyası ile Türkiye arasındaki diyaloğu sağlayacak olan ortak projelerin ele alınması ve Ahmed Cevad'ın Türkiye'de daha çok tanınır hale gelmesi olduğu belirlendi. Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) ortaklığında ekim ayında konser tertip edilmesine karar verildi. Ahmed Cevad'ın kaleme aldığı şiir, bundan tam 100 yıl önce 8 Ekim 1924'te Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars ziyareti gezisinde kendisine dinletilmişti.

Ayrıca toplantıda Ahmed Cevad isminin okullara, sokaklara ve eğitim merkezlerine verilmesi için ilgili kurumlarla irtibata geçilmesi, Ahmed Cevad'ın hayatını anlatan kısa film, belgesel, uzun metrajlı film, biyografik matbu eser hazırlanması da görüşüldü.