Zelenskıy: Rusya, Kırım’dan kaçmak zorunda kalacağını anladı!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgalci Rusya'nın Kırım'ı terk etmek zorunda kalacağını anladığı için Kahovka Barajı'nı yok ettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 09:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2023 09:47
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’nın Kırım’ı terk etmek zorunda kalacağını anladığı için Kahovka Barajı’nı havaya uçurduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy dün akşam yayınladığı video mesajda, işgalci Rusya’nın Dnipro Nehri üzerinde bulunan ve Kuzey Kırım Kanalına su sağlayan Kahovka (Kakhovka) Barajı’nı patlamasına ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Öncelikle Kırım’a su sağlamak için kritik öneme sahip Kahovka Barajı’nın Rusya tarafından kasıtlı olarak tahrip edilmesi, Rus işgalcilerin Kırım'dan da kaçmak zorunda kalacaklarını çoktan anladığını kanıtlıyor.”

Ayrıca Zelenskıy, Ukrayna’nın tüm topraklarını geri alacağını ve Rusya’ya yaptıklarının bedelini ödeteceğini vurguladı.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin su altında kaldığı bildirildi.

???? İşgalci #Rusya'nın #Ukrayna'daki #Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından bölgede son yılların insan eliyle yapılan en büyük çevre felaketi yaşanıyor ???? https://t.co/EY9PPp4moS pic.twitter.com/vpnoSWhZm9

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 6, 2023

UKRAYNA, TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı.

SU SEVİYESİ 2 METRE YÜKSELDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klımenko, dün yaptığı açıklamada, 24 yerleşim yerinin su altında kaldığını aktararak; Dnipro’nun sağ kıyısındaki su seviyesinin 2 metre yükseldiğini ve daha 24 saat boyunca yükselmeye devam edeceğini kaydetti.

150 TON MAZOT NEHRE DÖKÜLDÜ

Ayrıca barajın patlatılması sonucu Dnipro'ya yaklaşık 150 ton mazotun döküldüğünü bildiren Klımenko, çevre felaketinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için sahaya ekipmanlı özel ekiplerin gönderildiğini duyurdu.