Zelenskıy: Kırım, Rus işgali altında kaldığı sürece savaş sona ermeyecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna'nın Kırım'ı Rus işgalinden kurtarmayı hedeflediğinin bir kere daha altını çizdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2023 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2023 17:07
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın ancak 1991’de kabul edilen sınırlar içinde devletin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasını, Rusya Federasyonu'na karşı yürütülen savaşta bir zafer olarak kabul edeceğini vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün CNN haber ajansına verdiği röportajda, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında bulunan Kırım kurtarılana kadan savaşın sona ermeyeceğini ifade etti. Zelenskıy, “Ukrayna’yı Kırım’sız hayal edemiyoruz. Kırım Rus işgali altında kaldığı sürece savaşın sona erdiğini söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Muhabirin, Kırım işgalden kurtarılmadan bir barış senaryosu ihtimalinin olup olmadığı sorusuna Zelenskıy, “O zaman bu bir zafer olmayacak" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, daha önce savaşın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü Kırım dahil olmak üzere yeniden sağlanana kadar devam edeceğini vurgulamıştı.

UKRAYNA'NIN BARIŞ FORMÜLÜ NEDİR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın barış formülüne ilişkin 10 maddelik önerisinde şunlar yer alıyor:

"radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması"