Uluslararası Kırım Platformu katılımcı ülkeleri, 26 Şubat Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü’nde ortak açıklama yayımladı. Açıklamada, katılımcı ülkeler, Ukrayna’nın Kırım dahil toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme çabalarına gerektiği kadar destek vereceklerini bildirdi.
Ayrıca açıklamada, “Uluslararası Kırım Platformu katılımcıları olarak bizler: Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğimizi ve Ukrayna'nın Rusya Federasyonu'nun asılsız saldırganlığına karşı devredilemez meşru müdafaa hakkını teyit ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.
RUSYA'YA "UKRAYNA'DAN ASKERİ GÜÇLERİ ÇEK" ÇAĞRISI
Belgede, Kırım Platformu katılımcı ülkeleri, Rusya'dan Ukrayna'nın kritik öneme sahip sivil enerji altyapı tesislerine yönelik saldırılarını durdurmasını talep etti.
Rusya’ya, "çatışmaları derhal durdurarak tüm Ukrayna topraklarından askeri güçlerini geri çekme" çağrısının yer aldığı belgede, Kırım’daki Rus işgal yönetiminden başta Kırım Tatarları ve Ukrainlere olmak üzere uygulanan baskı ve insan hakları ihlallerine de derhal son vermesi talep edildi.
"KIRIMLI SİYASİ TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN"
Katılımcı ülkeler, Emir-Usein Kuku, Galına Dovgopola, Server Mustafayev, Nariman Celal, İrına Danıloviç, Bogdan Ziza, Enver Kroş, Vilen Temiryanov ve diğerleri olmak üzere Kırım’daki işgal yönetimi tarafından yasa dışı olarak alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşları serbest bırakılana kadar Rusya’ya uygulanan baskıyı sürdürmeye hazır olduklarını teyit etti.
YASA DIŞI İLHAKI TANIMIYORUZ!
Bunun dışın belgede, Rusya’ya Kırım’daki seferberliği durdurma, Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetini yasaklama kararını iptal etme, uluslararası gözlem misyonlarına işgal altındaki topraklara erişim sağlama, Kırım’ın demografik yapısını değiştirme girişimlerine son verme çağrısı yapıldı.
Açıklamada, Kırım Yarımadası'nın yasa dışı ilhakını ve Ukrayna'nın diğer topraklarını yasa dışı ilhak girişimlerini tanımama politikasına kararlı bağlılıklarını teyit eden Uluslararası Kırım Platformu katılımcıları, “Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde egemenliği ve toprak bütünlüğü tam olarak yeniden sağlanana kadar siyasi, diplomatik, mali, insani ve diğer desteği derinleştirmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
KIRIM'IN RUS İŞGALİNE DİRENİŞ GÜNÜ
Ukrayna’da 26 Şubat tari̇hi̇, Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü olarak kabul edi̇li̇yor. 26 Şubat 2014’te, Kırım Özerk Cumhuri̇yeti̇ Parlamentosu bi̇nasının önünde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması i̇çi̇n büyük bir mi̇ti̇ng yapıldı. Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) düzenlediği mitinge, 15 bi̇ne yakın Kırımlı katıldı.
Kremlin güdümündeki Sergey Aksyonov li̇derli̇ği̇ndeki̇ Rus yanlıları, Ukrayna taraftarı mi̇ti̇nge karşı eylem organi̇ze ederek, Kırım'ın Rusya’ya bağlanmasını i̇stedi̇. Ukrayna yanlısı eylemci̇leri̇n amacı, Kırım Parlamentosunun Ukrayna egemenli̇ği̇ni̇ ve toprak bütünlüğünü i̇hlal eden bir karar almasını engellemekti.
26 Şubat 2014 tari̇hi̇nde Kırım'ın si̇vi̇l halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabahında savaş suçlusu Puti̇n, Kırım'ın şi̇ddet kullanılarak i̇şgal edi̇lmesi̇ için harekete geçti. Rütbe i̇şaretleri̇ taşımayan silahlı kişiler, i̇dari̇ bi̇naları kontrol altına aldı. İşgalciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri̇ne ait üsleri kuşattıi limanları ve havaalanlarını ele geçi̇rdi̇. Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu di̇reni̇ş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından i̇şgali̇ni̇ önleyemedi̇.
9 YILDIR DEVAM EDEN BASKI VE ZULÜM
Plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını kontrol altına aldı. Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.
SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM
Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda, Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti.
Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, üç yıl önce, 26 Şubat’ta Kırım'ın Rus İşgali̇ne Karşı Di̇reni̇ş Günü olarak kaydedi̇lmesine dai̇r kararname i̇mzaladı