Ukraynalı çocukların kaçırılmasına yardım eden işbirlikçiye suçlama

Ukrayna'ya bağlı Kırım Savcılığı, işgalci Rusya’nın Ukraynalı çocukları kaçırmasına yardım eden bir seyahat acentesi sahibine suçlama yöneltti.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2023 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2023 11:12
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna yetkilileri, işgalci Rusya ile işbirliği yapan hainlerin peşini bırakmıyor. Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Rus işgal güçlerinin, Herson, Zaporijjya, Lugansk ve Donetsk bölgelerinden Kırım’a yaklaşık bin Ukraynalı çocuğu kaçırmasına yardım eden bir seyahat acentesi sahibine karşı suçlama yöneltti. 

Savcılıktan yapılan açıklamada, işgal altındaki Kırım’da, Rus yasalarına göre tescil edilen ATLAS seyahat acentesi sahibi olan zanlı, "imzaladığı sözleşme çerçevesinde" bin Ukraynalı çocuğun Herson, Zaporijjya, Lugansk ve Donetsk bölgelerinden Kırım’a taşınması için hizmet verdiğini ifade etti.

Açıklamaya göre seyahat acentesi, aralarında yetim ve ebeveynlerin bulunduğu, çatışma bölgesini terk etmeye çalışırken işgalciler tarafından yasa dışı bir şekilde gözaltına alınan yüzlerce çocuğu, Eylül-Ekim 2022’de “tahliye” bahanesiyle Akmescit (Simferopol) kentine sevk etti ve daha sonra Kırım’daki tesislere yerleştirdi.

RUSYA UKRAYNALI ÇOCUKLARI KAÇIRIYOR!

Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatan Rusya, birçok savaş suçu işlemeye devam ediyor. Sivillerin katledilmesinin yanı sıra Rus işgal güçleri kontrol altına aldıkları bölgelerde tahliye bahanesiyle Ukraynalı çocukları Rusya’ya kaçırıyor. Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Enformasyon Bürosunun topladığı verilere göre işgalciler, yaklaşık 20 bin Ukraynalı çocuğu yasa dışı olarak Rusya’ya sürgün etti.

İşgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden kaçırdığı Ukraynalı çocukları, sözde “yeniden eğitim kamplarına” yerleştiren Rusya, onları Rusça konuşmaya, Rusya milli marşını ezberlemeye ve söylemeye zorluyor. Bunları yapmak istemeyen çocuklara fiziksel ve psikolojik baskı uygulanıyor. Ukrayna’ya iade edilen çocuklar, Rusya’da aşağılandıklarını ve kötü muamele gördüklerini anlatıyor.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında "savaş suçu" gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.