Ukrayna ordu orkestrası, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanlarını andı

Safet Cemaladinov şefliğindeki Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Orkestrası tarafından 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2023 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2023 20:39
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Orkestrası, 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü için özel bir klip hazırladı. 

Alem sivil toplum kuruluşu ile işbirliğinde hazırlanan eser, Safet Cemaladinov şefliğindeki Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Orkestrası tarafından icra edildi. Kırım Tatar dans sanatçıları Elnara Abdullayeva ve Rüstem Adamanov müziğe eşlik ederek performanslarıyla sürgün sırasında Kırım Tatar halkının hikayesini anlattı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Orta Asya, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdılar.