Ukrayna: KTMM’nin yasaklanması, Rusya'nın Kırım Tatarlarına karşı işlediği bir suçtur

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgalci Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) faaliyetini tam 7 yıl önce yasakladığını hatırlatarak, “KTMM’nin yasaklanması, Rusya tarafından Kırım'ın yerli halkına karşı işlenen bir suçtur.” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 13:42
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, bundan tam 7 yıl önce Kırım Tatar halkının temsilci organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM)  faaliyetini yasaklama kararı aldı. Birleşmiş Milletler (BM) Adalet Divanı, Nisan 2017’de Rusya’nın, KTMM yasağını kaldırması gerektiği yönünde karar aldı ama Kremlin yönetimi bu karara uymayacağını ilan etti. 

Rusya’nın KTMM faaliyetlerini yasaklanmasının 7. yıl dönümü vesilesiyle Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yayımladı. KTMM yasağının Rusya’nın Kırım’ın yerli halkına karşı işlediği sayısız suçlarından biri olduğu belirtilen açıklamada, “Yakında Kırım’ın, geçici Rus işgali altında bulunan diğer tüm Ukrayna toprakları gibi işgalden kurtarılacağına ve Kırım Tatar Milli Meclisi de dahil olmak üzere Ukrayna'nın tüm temsili organlarının yasal faaliyetlerine geri döneceğine kesinlikle inanıyoruz. İşgal makamlarının temsilcileri, hukuka aykırı ve suç teşkil eden eylemleri nedeniyle uygun şekilde cezalandırılacaktır.” denildi.

"RUSYA, KTMM'NİN İŞGALCİLERLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYI REDETMESİNİ 'AŞIRILIK' OLARAN NİTELENDİRİYOR!"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığının yayımladığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

26 Nisan tarihinde, Kırım'daki Rus işgal yönetimi tarafından faaliyetlerini "aşırılık yanlısı" olarak tanıma düzmece bahanesiyle Kırım Tatar Milli Meclisinin yasa dışı olarak yasaklanmasının 7. yıl dönümü kaydediliyor.

Rus işgalciler, Kırım Tatarlarının en yüksek temsil organının Kırım'ın Rus işgalini tanımamasını ve Rus işgal makamlarıyla işbirliği yapmayı reddetmesini güya "aşırılık" olarak nitelendiriyor.

Kırım Tatar Milli Meclisinin yasaklanması, Rusya tarafından Kırım'ın yerli halkına karşı işlenen bir suçtur ve Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına Dair Uluslararası Sözleşmesi, İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Yerli Halkların Haklarına İlişkin BM Bildirgesi de dahil olmak üzere uluslararası hukukun temel normlarının açık bir şekilde hiçe sayılması ve ihlalidir.

Rusya, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın "Ukrayna-Rusya Federasyonu’na karşı" davası çerçevesindeki 19 Nisan 2017 tarihli Kararını yedi yıldır üst üste görmezden geliyor. Bu karar, Rusya'yı "Kırım Tatar Milli Meclisi de dahil olmak üzere Kırım Tatarlarının temsil kurumlarının faaliyetlerini sürdürme kabiliyetine getirilen kısıtlamaları kabul etmekten veya desteklemekten kaçınmayı" ve Kırım Tatar Milli Meclisinin liderleri ve üyeleri için Kırım’a serbest giriş-çıkış olanağını sağlamayı zorunlu kılıyor.

Kırım sakinleri olan, 180'den fazla Ukrayna vatandaşı, siyasi nedenlerle Kırım Yarımadası ve Rusya'daki hapislerinde alıkonulmaya devam ediyor. Bilhassa, Rus işgalciler, Kırım Tatar Milli Meclisinin Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal'i yasadışı bir şekilde parmaklıklar ardında tutuyor.

Yakında Kırım’ın, geçici Rus işgali altında bulunan diğer tüm Ukrayna toprakları gibi işgalden kurtarılacağına ve Kırım Tatar Milli Meclisi de dahil olmak üzere Ukrayna'nın tüm temsili organlarının yasal faaliyetlerine geri döneceğine kesinlikle inanıyoruz. İşgal makamlarının temsilcilerinin, hukuka aykırı ve suç teşkil eden eylemleri yasalara uygun bir şekilde sınıflandırılarak cezalandırılacaktır.

KTMM YASAĞI

Dönemin Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart 2016 tarihinde yapılmaya başladı.

Poklonskaya, "mahkeme kararını" beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayımladı. 18 Nisan 2016 tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.

26 Nisan 2016 tarihinde yapılan duruşmada, Kırım'daki işgalci Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kabul ederek faaliyetlerini yasakladı.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Rusya Yüksek Mahkemesi, 29 Eylül 2016 tarihinde Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nin 26 Nisan 2016 tarihli Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin temyiz dilekçesini incelendi. Rusya Yüksek Mahkemesi, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin temyiz dilekçesini reddetti ve böylece Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasağını onadı.

BM ADALET DİVANI KARARI

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı, 19 Nisan 2017 tarihinde Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’na karşı açtığı dava çerçevesinde ilk kararını açıkladı. Adalet Divanı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da ulusal azınlıkları koruma amaçlı Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'yi ihlal ettiğinden dolayı Rusya’ya karşı sınırlayıcı tedbir uygulanmasını onayladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını açıklayan hakim Ronny Abraham, Rusya’yı, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanması dahil Kırım Tatarlarına karşı sınırlamalardan kaçınmaya mecbur tuttu.