Ukrayna, Kırım’dan yasa dışı nakliye yapan gemiye el koydu

Ukrayna’ya ait tarım ürünlerinin çalınmasında Rusya’ya yardım eden gemi kaptanı gözaltına alındı. Tarım ürünlerini taşıyan gemiye ise el konuldu.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 16:18
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rusya’ya işgal altında bulunan Kırım’daki kapalı deniz limanları üzerinden Ukrayna'ya ait tarım ürünlerini yasa dışı olarak ihraç etmeye yardım eden bir gemiye el koydu. Gemi kaptanı ise gözaltına alındı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Savcılığından yapılan açıklamada, savcılığın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde SBU’nun, bugün Odesa bölgesinde işgalci Rusya için çalışan yabancı bir kargo gemisine el koyduğu ve gemi kaptanını gözaltına aldığı aktarıldı.

Açıklamada, “Soruşturmaya göre, Kasım 2023'te Kamerun bandıralı USKO MFU isimli gemi, Ukrayna mevzuatına ve uluslararası deniz hukuku normlarını ihlal ederek Ukrayna tarafından kapatılan Alyar limanına girip çıktı. Limanda gemiye bir Türk firması için 3 bin tondan fazla tarım ürünü yüklendi.” denildi.

Ayrıca geminin, 2023-2024 yılları arasında Rus işgal güçleri tarafından yağmalanan tarım ürünlerini almak için defalarca Akyar limanına giriş yaptığı belirtildi.

Suçunu örtbas etmek için gemi kaptanının devamlı gemideki GPS cihazını kapattığı ve geminin rota ile durak kayıtlarına yanlış bilgiler girdiği kaydedilen açıklamada, “Böylece, kaptan Rusların, Ukrayna'nın güneyinde geçici olarak işgal edilen bölgelerden çaldığı binlerce ton Ukrayna tahılını ihraç etmeye yardımcı oldu.”denildi.

Moldova’daki limanlardan birinden çıkan geminin Odesa bölgesindeki Reni limanına ait sulardan geçerken USKO MFU isimli gemi SBU tarafından durduruldu ve mahkeme kararı uyarınca gemiye el konuldu. Gemide yapılan arama sırasında gemide belgeler, navigasyon cihazları ve diğer kanıtların bulunduğu aktarıldı.

Azerbaycan vatandaşı gemi kaptanına Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelere giriş çıkış kurallarını ihlal etme suçlaması yöneltildi.

RUS İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA KIRIM’DAKİ LİMANLARI KAPATTI

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Akyar (Sivastopol), Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul ettiği biliniyordu. Bu kararın ardından, ulaştırma şirketlerinin işgal edilen Yarımada'ya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklanmıştı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu kuralların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

TÜRKİYE’DEN KIRIM YASAĞI

Türkiye Deniz Ticaret Odası 6 Ekim 2017 tarihinde “Karadeniz’de Gemi Seferleri ve Kırım Bağlamında Belirlenen İlkeler” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, Kırım Bölgesinden ve limanlarından geldiği tespit edilen gemilerin ülkemize girişlerine müsaade edilmeyeceği ve ülkeden bu bölge limanlarına çıkış verilmeyeceği belirtilmişti.