Ukrayna’dan bir ilk: Kırım’da yasa dışı kazı yapan Rus arkeoloğa suçlama!

Ukrayna’da ilk kez Rus işgali altındaki Kırım’da yasa dışı olarak kazı yürüterek Ukrayna’nın kültürel mirasına zarar verildiği için bir Rus arkeoloğa suçlama yöneltti.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 11:01
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, Kırım başta olmak üzere işgal altına aldığı Ukrayna topraklarında yasa dışı kazıları yürüterek Ukrayna kültürel mirasını ve millî kimliğini yok ediyor. İşgalcilerin ilgili yasa dışı faaliyetlerini takip ederek belgeleyen Ukrayna kolluk kuvvetleri, ilk kez Ukrayna'nın kültürel mirasına karşı suç işleyen bir Rus arkeoloğa suçlama yöneltti.

Ukrayna Milletvekili Yevgeniya Kravçuk, 24 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamasında, “İlk kez, Kırım'da Ukrayna'nın kültürel mirasına karşı suç işleyen bir Rus arkeoloğa karşı suçlama yöneltildi!” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın, işgal ettiği Ukrayna topraklarında yasa dışı faaliyetler yürüterek Ukrayna’nın kültürel mirasını yok ettiğini belirten Kravçuk, “Kırım topraklarındaki yasa dışı arkeolojik kazılar bu suç faaliyetinin bir parçasıdır.” dedi.

Kolluk kuvvetlerinin işgalcilerin yasa dışı faaliyetlerini takip ettiğini ve tüm ihlallerini ceza davaları çerçevesinde usulüne uygun olarak belgelediğini kaydeden Kravçuk, yasa dışı kazılara katılan Rus “arkeologların” adalet önüne çıkarılması meselesinin nihayet açıklığa kavuştuğuna dikkat çekerek, “Bir dava çerçevesinde Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının kültürel mirasını ve kimliğini yok eden bir Rus ‘arkeologa’ karşı Ukrayna'nın kültürel mirasına karşı suç işleme suçlaması yöneltildi! Bu, adaletin sağlanması yanı sıra, suçlarla ilgili bilgilerin İnterpol aracılığıyla yabancı kolluk kuvvetlerine de dağıtılacağı ve bu tür ‘bilim adamlarının’ yurt dışındaki seminer ve sergi gezilerini artık ziyaret edemeyeceği anlamına geliyor.” cümlelerine yer verdi.

RUSYA UKRAYNA’NIN KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Daha önce Rusya’nın işgal altındaki Kırım'da yaklaşık 150 arkeolojik miras ögesini yok ettiği bildirilmişti. Kırım Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün verilerine göre, Rusya’nın işgal altına aldığı bölgelerde Ukrayna'nın kültürel mirasına karşı 600'den fazla ihlal vakası kaydedildi.