Ukrayna'da Kırım Tatar kültürünü ele alan "Mahalle" adlı sergi düzenlendi

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, Kırım Tatarlarının gelenek ve göreneklerini tanıtmak amacıyla "Mahalle" isimli sergi gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2023 09:41
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, Ukraynalı ressam Dmıtro Dotsenko’nun Kırım Tatarlarının hayatını ele alan "Mahalle" isimli sergisi açıldı.

Ukrayna’nın yerli halkları Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakların; kültürünü, tarihini ve geleneklerini yaygınlaştırmak ve farklı etnik gruplar arasında kültürlerarası diyaloğu geliştirmek amacıyla başlatılan Zincir Kültür ve Sanat Projesi çerçevesinde, Kıyiv’de fotoğraf sergisi yapıldı. Başkentteki Kırım Evi'nde 31 Ağustos 2023 tarihinde Ukraynalı ressam Dmıtro Dotsenko’nun Kırım Tatarlarının hayatlarından çeşitli kesitleri tasvir eden 18 sanat eserinden oluşan “Mahalle” isimli sergisi açıldı.

Açılışta konuşan Ukrayna Kültür Fonu Müdürü Bogdan Kojuhar, bu tür projelerin, Ukrayna tarihinin ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olan Kırım Tatar kültürünün yaygınlaştırılması açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

#Ukrayna'da #Kırım Tatar kültürünü ele alan "Mahalle" adlı sergi düzenlendihttps://t.co/6RozVNsnc7 pic.twitter.com/gtpEtBiU2p

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 5, 2023

“HALKIMIZI DÜNYAYA TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Sergiye katılan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, “Vatanımız için verdiğimiz mücadele çerçevesinde, halkımızı dünyaya ve Ukrayna’ya tanıtmaya çalışıyoruz. Biz Kırım Tatarları, tarihimizi ve kültürümüzü bilenlere her zaman saygı duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırım Haber Ajansına konuşan Ukraynalı ressam Dmıtro Dotsenko, "Bu kültürü keşfettiğimde görseller aracılığıyla keşfettiklerimi paylaşmak istedim" dedi. Ressam, her bir resme bir Kırım Tatar şarkısının adının verildiğini belirtti.

“SERGİ, KIRIM TATARLARINI YAKINDAN TANIMAK İSTEYEN İNSANLARA GÖRE”

Zincir Kültür ve Sanat Projesi Yöneticisi Elmira Ablâlimova, "Bu sergiyi Kırım’ı hissetmek isteyen insanlar ziyaret etmeli. Kırım Tatarlarının kim olduğunu, onların nasıl yaşadığını, çocuklarını nasıl yetiştirdiğini, değerlerini, Ukraynalılardan farklılar mı, iki halk arasında ortak noktaları var mı bilmek isteyenler bu sergiyi görmeliler. Bence, sergi tam da bu sorulara cevap arayan ve bizi birleştiren bağlantıları bulmak isteyen insanlara göre" değerlendirmesinde bulundu.

“KÜLTÜRÜMÜZ İÇİN SAVAŞIYORUZ”

Bir halkın en önemli değerlerinden birinin kültürü olduğuna dikkat çeken Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skıbin, "Kırım Tatarı ve Ukraynalı olduğumuzu söylediğimiz için, kültürümüze sahip olduğumuz için yok ediliyoruz. Bunun için savaşıyoruz. Kültürümüzü korumazsak, yaygınlaştırıp çocuklarımıza aktarmazsak o zaman boşuna mücadele ediyoruz" açıklamasını yaptı.