Ukrayna'da Kırım Tatar halkının kültürel mirasını tanıtan kitap basıldı

Ukrayna’da Kırım Tatar halkının kültürel mirasını korumak ve tanıtmak amacıyla hazırlanan “MİRAS” adlı kitabın tanıtımı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 19:53
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 19:53
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da Kırım Tatar halkının kültürel mirasının zenginliğini yansıtan “MİRAS” adlı kitap piyasaya sürüldü. 

Ukrayna Kültür ve Stratejik İletişim Bakanlığından yapılan açıklamada, 4 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Milli Tarih Müzesi'nde "MİRAS" kitabının tanıtımının yapıldığı aktarıldı. Kırım Tatarlarının zengin kültürüne ithaf edilen eser Kırım Tatarca, Ukraince ve İngilizce olmak üzere üç dilde basıldı. Kitap, okuyuculara Kırım Tatar halkının tarihini, geleneklerini ve sanatını daha yakından tanıma fırsatı sunuyor.

Kitapta, Ukrayna Milli Tarihi Müzesi arşivlerinde ve özel koleksiyonlarında saklanan mücevher örnekleri, geleneksel kıyafetler, nakış örnekleri ve diğer eserler tanıtılıyor.

Ukrayna Kültür ve Stratejik İletişim Bakanı Yardımcısı Taras Şevçenko, “Bu sadece bir kitap değil, bu kültürel mirasın korunması. Rus saldırganlığı sırasında, Kırım mirasının tehdit altında olduğu bir dönemde, böyle bir yayın bize kültürel çeşitliliğin ve yerli halkların hakları için verilen mücadelenin önemini hatırlatıyor.” dedi.

“KİMLİĞİMİZİ KORUMAK ÖNEMLİDİR”

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Alem Sivil Toplum Kuruluşu Başkanı Esma Acıyeva kitap üzerindeki çalışmaların yaklaşık 2 yıl sürdüğünü belirterek, “Sürekli değişen bir dünyada bizi benzersiz kılan şeyleri; geleneklerimizi, dilimizi, kültürümüzü hatırlamak önemlidir. Kimliğimizi korumak, yalnızca yakın ve değerli olana değer vermek değil, aynı zamanda bu değerleri gelecek nesillere aktarmak anlamına da gelir. Bu, her gün eylemlerimizle, sözlerimizle, düşüncelerimizle yazdığımız tarihimizdir." değerlendirmesini yaptı.