Ukrayna’da Kırım’ın yerli halklarına destek veren proje başlatıldı

Ukrayna Kültür Vakfı ve Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım'ın yerli halklarının kültürünü ve Azak Denizi ile Karadeniz bölgelerinin etnik yapısını desteklemek amacıyla hibe programı başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2023 18:24
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2023 18:24
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'da bu yıl “Kültür: Bölgeler" isimli destek programı kapsamında Ukrayna Kültür Vakfı, "Yerli Halkların Kültürü ve Azak Denizi ile Karadeniz Bölgelerinin Eşsiz Etnik Kültürleri" başlıklı hibe programını başlattı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ile birlikte hazırlanan hibe programı, Rus işgali nedeniyle tehdit altında bulunan Kırım, Azak Denizi ve Karadeniz bölgelerinin kültürünün korunmasına, geliştirilmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirildi. 

"YEREL KÜLTÜRÜN DESTEKLENMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR"

Hibe programının tanıtımı sırasında konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, “Günümüz koşullarında yerel kültürün desteklenmesi son derece önemlidir. Rusya'nın bu bölgeleri işgal altında tutmasına ve oradaki her şeyi yok etme girişimlerine rağmen, burada, özgür Ukrayna topraklarında birleşerek, Kırım'ın yerli halklarının kültür ve geleneklerini ayrıca Azak Denizi ile Karadeniz bölgelerinin etnik kültürlerini korumak için her türlü çabayı göstermeliyiz.” dedi.

"BİRBİRİMİZE DESTEK VERMELİYİZ"

Ukrayna’nın birçok farklı halklara ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Ukrayna Kültür Vakfı Genel Müdürü Vladıslav Berkovskıy, “Kırım'ın Ukrayna anakarası ile kültürel bağları ayrılmaz. Bunun bize sunulacak projelere de yansıması bizim için çok önemli. Aynı zamanda bu hibe projemizdeki önceliğimiz Azak Denizi ile Karadeniz bölgelerinin kültürel çeşitliliğinin korunması, geliştirilmesi ve temsil edilmesidir. Urumlar, Rumeyler, Ahıska Türklerinin örneğin sanatının veya mutfağının tanıtılması. Birbirimize destek vermeliyiz. Özellikle şu anda düşman topraklarımıza saldırıldığında bu çok önemlidir" dedi.

Başvuru sahibinin proje için alabileceği hibe miktarı, 700 bin ile 3 milyon grivna arasında. Projenin son başvuru tarihi 6 Mart 2023 olarak açıklandı.