Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım serbest olacak!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 26 Şubat Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü’nde "Kırım’ı geri alarak barışı yeniden sağlayacağız." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2023 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2023 15:30
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da 26 Şubat tari̇hi̇, "Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü" olarak kaydediliyor.

Bundan tam dokuz yıl önce, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükumet binalarını ele geçirmeye başladı. Rus işgali dokuz yıldır devam ederken Kremlin kontrolündeki sözde yönetim Kırım’daki baskı ve zulüm politikasını daha da artırıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş Kırım’ın işgaliyle başladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 26 Şubat Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, Kırım Tatarca “Qırım serbest olacaq!” ifadesini kullandı.

Zelenskıy’ın paylaştığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Rus saldırganlığı 9 yıl önce Kırım’ın işgali ile başladı. Kırım’ı geri alarak barışı yeniden sağlayacağız.

Bu bizim toprağımız. Bizim insanlarımız. Ukrayna bayrağını Ukrayna'nın her köşesine geri getireceğiz.

Qırım serbest olacaq!”

KIRIM'IN RUS İŞGALİNE DİRENİŞ GÜNÜ

Ukrayna’da 26 Şubat tari̇hi̇, Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü olarak kabul edi̇li̇yor. 26 Şubat 2014’te, Kırım Özerk Cumhuri̇yeti̇ Parlamentosu bi̇nasının önünde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması i̇çi̇n büyük bir mi̇ti̇ng yapıldı. Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) düzenlediği mitinge, 15 bi̇ne yakın Kırımlı katıldı.

Kremlin güdümündeki Sergey Aksyonov li̇derli̇ği̇ndeki̇ Rus yanlıları, Ukrayna taraftarı mi̇ti̇nge karşı eylem organi̇ze ederek, Kırım'ın Rusya’ya bağlanmasını i̇stedi̇. Ukrayna yanlısı eylemci̇leri̇n amacı, Kırım Parlamentosunun Ukrayna egemenli̇ği̇ni̇ ve toprak bütünlüğünü i̇hlal eden bir karar almasını engellemekti.

26 Şubat 2014 tari̇hi̇nde Kırım'ın si̇vi̇l halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabahında savaş suçlusu Puti̇n, Kırım'ın şi̇ddet kullanılarak i̇şgal edi̇lmesi̇ için harekete geçti. Rütbe i̇şaretleri̇ taşımayan silahlı kişiler, i̇dari̇ bi̇naları kontrol altına aldı. İşgalciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri̇ne ait üsleri kuşattıi limanları ve havaalanlarını ele geçi̇rdi̇. Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu di̇reni̇ş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından i̇şgali̇ni̇ önleyemedi̇.

9 YILDIR DEVAM EDEN BASKI VE ZULÜM 

Plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını kontrol altına aldı. Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda, Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti.

Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, üç yıl önce, 26 Şubat’ta Kırım'ın Rus İşgali̇ne Karşı Di̇reni̇ş Günü olarak kaydedi̇lmesine dai̇r kararname i̇mzaladı