Türkiye'den yardım talebi: Kırımlı siyasî tutsaklar serbest bırakılsın!

Ukraynalı vatandaş Olena İvaşenko, işgalci Rusya tarafından zorla alıkonularak haksız yere hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatarı Appaz Kurtamet ve Kırımlı Bogdan Ziza'nın serbest bırakılması için Türkiye'den yardım talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 12:53
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatarları siyasî gerekçelerle vatan Kırım'da işgalci Rus yönetimi tarafından haksız yere alıkonularak ailelerinden koparılıyor. Türlü gerekçelerle evlerine uygulanan baskın sonrasında Rus hapishanelerine götürülen Kırım Tatarlarının serbest bırakılması için kamuoyu çağrıda bulunuyor.

???? Ukraynalı vatandaş Olena İvaşenko, işgalci Rusya tarafından zorla alıkonularak haksız yere hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatarı Appaz Kurtamet ve Kırımlı ressam Bogdan Ziza'nın serbest bırakılması için Türkiye'den yardım talep etti pic.twitter.com/fG21VxJs8H

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 6, 2024

SİYASÎ TUTSAKLARIN SERBESTLİĞİ İÇİN TÜRKİYE'DEN YARDIM TALEP ETTİ

İstanbul'da işgalci Rusya'yı protesto eden Ukraynalı vatandaş Olena İvaşenko, Kırım'da en genç siyasî tutsak olan Appaz Kurtamet ve Kırımlı ressam Bogdan Ziza için seslendi. 22 yaşındaki Appaz Kurtamet'in evinden zorla çıkarıldığını ve Rus hapishanesine mahkûm edildiğini vurgulayan İvaşenko, "Bu çocuk suçsuz yere zorla tutuklandı. Aynı hapishanede onunla birlikte olan Bogdan Ziza (Kırımlı ressam) da suçsuz yere alıkonuldu. Ziza, kimsesiz olduğu için sesi duyulmuyor. Biz onların sesi olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Siyasî tutsakların serbest bırakılması için Türkiye'den yardım talep eden İvaşenko, "Kırım Tatarları serbest bırakılsın. En genç siyasî tutsak olan Kırım Tatarı Appaz Kurtamet hapishanede zorla tutuluyor." dedi.

HAKSIZ YERE RUS HAPİSHANESİNE MAHKÛM EDİLDİLER

Kırım Tatarı siyasî tutsak Appaz Kurtamet, Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme tarafından, Nisan 2023'te işgalcilerce uydurulan düzmece bir dava çerçevesinde 7 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Kırımlı ressam Bogdan Ziza, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatan Rusya'yı protesto etti. Bogdan Ziza, Rus mahkemesi tarafından, Mayıs 2022 tarihinde Kezlev’de (Yevpatoriya) işgalcilerin kontrolündeki sözde belediye binasına, sarı mavi renklerde boya attığı için 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Rus işgali altındaki Kırım'da son verilere göre 132'si Kırım Tatarı olmak üzere 218 Kırımlı siyasî tutsak Rus hapishanesinde zorla tutuluyor.