Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım'ın Bilişsel Olarak İşgalden Arındırılması Stratejisi üzerinde çalıştıklarını ve yakın zamanda stratejinin Ukrayna toplumuna tanıtılacağını ifade etti.
Kıyiv’de 29 Mart 2024 tarihinde düzenlenen "İşgalden Kurtarılan Toprakların Kültürel ve Bilişsel Yeniden Entegrasyonu" başlıklı forumda konuşan Taşeva, Rus yönetiminin propaganda yayarak işgal altına aldığı topraklarda yaşayan insanların “zihnine yavaş etkili mayınlar" yerleştirdiğini ve insanların "bu mayınlardan güvenli bir şekilde arındırılması" gerektiğini belirterek bilişsel işgalden kurtarma konusundaki çalışmaların önemine dikkat çekti.
STRATEJİ YAKIN ZAMANDA TANITILACAK
Yakın zamanda Kırım'ın Bilişsel Olarak İşgalden Arındırılması Stratejisi'nin tanıtımının yapılacağını kaydeden Taşeva, ilgili belgenin halihazırda Bakanlar Kurulu tarafından incelendiğini aktardı. Kırım Temsilcisi ayrıca, eğitim, bilgilendirme ve kültürel unsurları içeren Strateji'nin uygulama planının da geliştirildiğini bildirdi.
Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarına Rus vatandaşlarını yerleştirme politikasını sürdürdüğünü hatırlatan Taşeva, “İşgal altındaki topraklara birçok Rus vatandaşı yerleşti. Ama bunun için bir strateji geliştirdik, bu insanlar Kırım Yarımadası’nı veya diğer işgal altındaki toprakları terk etmeli. Biz işgal altından kurtarılan topraklarda bulunan tüm insanlarla çalışmak zorunda kalacağız.” dedi.
"KÜLE ÇEVRİLMİŞ TOPRAĞA İHTİYACIMIZ YOK"
Uzun süredir işgal altında yaşamak zorunda kalan insanlarla anlaşabilmek için farklı yollar bulmak gerekeceğini belirten Kırım Temsilcisi, “Uygun kelimeler bulmak zorunda kalacağız. Bu konuşmalar kolay olmayacak ama bunu yapmak zorunda olacağız. İnsanlarla anlaşmak zorundayız. Küle çevrilmiş toprağa ihtiyacımız yok, insanların yaşadığı topraklara ihtiyaç duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
RUS PROPAGANDASI İŞGAL ALTINDA YAŞAYAN İNSANLARIN BEYNİNİ YIKIYOR
İşgalci Rus yönetimi çeşitli propaganda faaliyetleri yürüterek Kırım dahil Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerde yaşayan insanların beynini yıkıyor. İşgalciler eğitim sistemini de propaganda ve çocukları askerileştirme aracı olarak aktif bir şekilde kullanıyor. Uzmanlara göre, geçici olarak işgal edilen topraklarda yaşayan çocukların Ukraynalı kimliğini yok etmeye yönelik iyi hazırlanmış faaliyetler yürütülüyor. Hem resmi hem de gayri resmi eğitimi kapsayan bu eylemler askerileştirmeyi, beyin yıkamayı ve eğitimde Ukrayna'nın etkisinin yok edilmesini ve savaş kültürünün propagandasını içeriyor.
Kırım Temsilciliği Bilgi Destek Daire Başkanı Yevgen Bondarenko daha önce yaptığı açıklamada Kırım'ın bilişsel olarak işgalden arındırılması sürecinin en az 10 yıl süreceğini ifade etmişti.