Tamila Taşeva'dan Polonya Dışişleri Bakanının Kırım önerisine tepki

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın bir süre BM yetkisi altına girmesi konusundaki önerisini değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 18:06
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına verilmesi gerektiği konusundaki açıklamasına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Taşeva söz konusu önerinin işgal altındaki Kırım’da yaşayan insanların haklarının koruması ve adaletin yeniden tesisi bakımından ciddi engeller oluşturabileceğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

2014 yılında gerçekleşen Kırım'ın yasa dışı işgalinin ardından Yarımada'nın sakinleri sistematik insan hakları ihlallerine, zulme ve baskıya maruz kaldı. Bu özellikle ayrımcılığa, yasa dışı gözaltılara, ifade ve din özgürlüğü ihlallerine maruz kalan Kırım Tatarları ve Ukraynalılar için geçerlidir. Rusya Federasyonu'nun uluslararası insani hukuku ihlal ederek vatandaşlarını Kırım topraklarına yerleştirmesi nedeniyle Yarımada’nın nüfusunun demografik bileşiminde kasıtlı bir değişiklik yaşanıyor. Kitlesel propaganda ve bilgi izolasyonu, gerçek durumu çarpıtmayı ve Ukrayna yanlısı duyguların her türlü tezahürünü bastırmayı amaçlıyor. Bu koşullar altında, bu tür öneriler adaletin yeniden tesisi ve Kırım sakinlerinin haklarının korunması önünde ciddi engeller yaratmaktadır.”

Bu nedenle, 2014'ten bu yana yaşanan olaylar göz önüne alındığında, Kırım'ın gelecekteki kaderine ilişkin kişisel de olsa bu tür açıklamalara yer veren haberleri okumanın çok üzücü olduğunu vurgulayan Taşeva, “Özerk Kırım Cumhuriyeti ve Akyar şehri, uluslararası kabul görmüş sınırları dahilinde Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası ve öyle kalmaya da devam edecek. Kırım'ın himaye altına alınmasına veya yeni referandum yapılmasına ilişkin her türlü öneri, uluslararası hukuk ilkelerine aykırıdır ve Ukrayna'nın egemenliğine zarar vermektedir.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna'nın, ortakların Ukrayna'da barışı sağlamak ve bu kanlı savaşı durdurmak için seçenekler bulma çabalarını son derece takdir ettiğini belirten Kırım Temsilcisi, “Ancak, devletimizin liderleri tarafından, öncelikle de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından sıkça ifade edildiği gibi, barışın tek formülü ve bu savaşı sona erdirmek için dünyaya sunulan tek plan, Ukrayna’nın Barış Planı olmalıdır." dedi.

"KIRIM, BM YETKİSİ ALTINA GİREBİLİR"

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, bu sene 20.'si düzenlenen Yalta Avrupa Starteji Forumu'ndaki konuşmasında Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına girmesini önerdi. Sikorski, "Kimlerin yasal olarak ikâmet ettiğini kontrol ettikten sonra adil bir referandum hazırlamak üzere Kırım'ı BM yetkisi altına alabiliriz ve oylamayı 20 yıl erteleyebiliriz." dedi.