Rus işgali altındaki Kırım'da, Kırım Tatarlarına yönelik baskı artarak devam ediyor. Kırım Tatarı Emine Zekeryayeva, hakkında açılan düzmece "suçu bildirmeme" davası çerçevesinde para cezasına çarptırıldı.
Rus işgali altındaki Kırım'da Kremlin kontrolündeki sözde İslam Terek (Kirovskiy) Bölge Mahkemesi, 26 Haziran 2024 tarihinde yapılan duruşmada Kırım Tatarı Emine Zekeryayeva’yı hakkında açılan "suçu bildirmeme" davası çerçevesinde suçlu buldu. İşgalci mahkeme, genç kadını 50 bin ruble (19,3 bin TL) para cezasına çarptırdı.
İşgalciler, Zekeryayeva’yı 2016 yılında Rus sosyal medya sitesi Vkontakte üzerinden Suriye’ye giden Ukrayna vatandaşı Madina Stryapça ile iletişim kurduğu ve bunu işgalci makamlara bildirmediği için taksirli gördü. Genç Kırım Tatar kadını, Ağustos 2023'te evinde yapılan arama sırasında Rus soruştuma görevlilerine Stryapça hakkında bilgi vermeme ve bu bilgiyi saklama iddiasıyla suçlanmıştı.
ZEKERYAYEVA KARARA İTİRAZ EDECEK
Konu ile ilgili açıklama yapan Avukat Emil Kurbedinov, “7 yıl önce yapılan ve FSB’nin eline geçen ilgili yazışmadan birinin bir suça hazırladığı veya suçu işlediği sonucu çıkmıyor. Müvekkilimi suçlamanın hukukî bir dayanağı yoktu.” dedi.
Emine Zekeryayeva da kendisini suçlu görmediğini vurgulayarak avukatıyla birlikte mahkemenin kararını itiraz etmeyi planladığını aktardı.
ZEKERYAYEVA'NIN EVİNDE ARAMA YAPILDI
Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 7 Ağustos 2023’te Eski Kırım’da yaşayan Kırım Tatarı Emine Zekeryayeva’nın evine baskın düzenleyerek arama yaptı. Daha sonra işgalciler genç kadını alıkoydu. Alıkonulan kadın, FSB ofisinde sorgulandı. İşgalciler, Zekeryayeva’nın telefonundaki bilgilere erişmeye çalıştı. Aynı gün akşam saatlerinde kadın serbest bırakıldı.
2 AY BOYUNCA DAVANIN AÇILDIĞINA DAİR HABER VERİLMEDİ
Aramadan 2 ay sonra işgalcilerin 25 yaşındaki Kırım Tatarı Emine Zekeryayeva’ya karşı ceza davası açtığı öğrenildi.
Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamada, işgalcilerin Rusya Ceza Kanunu’nun “suçu bildirmeme” maddesi çerçevesinde Kırım Tatarı Emine Zekeryayeva hakkında dava açtığı aktarıldı. İşgalcilerin hazırladığı iddianameye göre Zekeryayeva 2016 yılında Vkontakte sosyal medya aracılığıyla Suriye’de bulunan bir Ukrayna vatandaşıyla iletişim kurdu ve Rus Federal Güvenlik Servisine veya kolluk kuvvetlerine bunu bildirmedi. İşgalcilere göre bahsi geçen Ukrayna vatandaşı “Rusya’nın çıkarlarına aykırı” hedefleri olan silahlı bir oluşumunun bir üyesiydi.
İŞGALCİLER VATANDAŞLARI İHBARA ZORLAMAK İSTİYOR
Zekeryayeva’ya karşı açılan davayı Kasım 2023’te değerlendiren Avukat Emil Kurbedinov, Rus işgalcilerin bu tür ceza davaları aracılığıyla tüm vatandaşları ihbar etme sistemine dahil etmek istediğini bildirdi.
Avukat, “Böylece vatandaşlar FSB görevlilerinin operasyonel işlerini yerine getiriyor ve herhangi bir şüpheli durumu, her türlü konuşmayı rapor ediyor. İlgili madde çok tartışmalı, çok belirsiz bir biçimde yazılmış. Bu maddenin mahkemede kullanılması bu kategorideki davalarda savunmayı daha da karmaşık hale getiriyor.” dedi.
RUSYA CEZA KANUNU’NUN “SUÇU BİLDİRMEME” MADDESİ
Rusya Ceza Kanunu’nun “suçu bildirmeme” maddesi Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili İrina Yarovaya öncülüğünde hazırlanan sözde antiterör kanun paketinin 2016 yılında kabul edilmesiyle birlikte Rusya mevzuatına dahil edildi. Söz konusu madde, bir yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
Rusya Federasyonu Devlet Duması, 24 Haziran 2016 tarihinde Milletvekili İrina Yarovaya öncülüğünde hazırlanan Antiterör Kanun Paketi'ni (Yarovaya Paketi) kabul etti. Söz konusu yasa değişiklikleri Rusya’da hayli tartışmalara neden oldu.
Kabul edilen kanun değişiklikleri aşırıcılık ve terörizm ile ilgili bir dizi yasayı daha sert bir hale getirdi. Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'na ihbar etme zorunluluğunu öngören bir madde de eklendi. Terörizm, hükûmeti devirme, herhangi bir devlet adamına saldırı girişimi gibi suçları ihbar etmeme suçundan tutuklananlara artık bir yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Söz konusu kanun paketi, terörizm için cezai sorumluluk yaşının on dört yaşına indirilmesini öngörüyor.