Stefançuk: Ukrayna Kırım'dan asla vazgeçmeyecektir

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, Ukrayna’nın Kırım'dan ve Rus işgali altında bulunan diğer topraklarından asla vazgeçmeyeceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 14:57
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) Başkanı Ruslan Stefançuk (Ruslan Stefanchuk), 3. Uluslararası Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi'nde yaptığı konuşmasında, Kırım'ın geri kazanılması mücadelesinin, Ukrayna'nın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ekledi.

Letonya'nın başkenti Riga'da bugün 3. Uluslararası Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi düzenleniyor. Zirveye 40’tan fazla ülkenin ve uluslararası kuruluşunun heyeti katılıyor. Zirve açılışında konuşan Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, “Biz asla Kırım'dan vazgeçmeyeceğiz, tıpkı saldırgan tarafından geçici olarak işgal edilen herhangi bir Ukrayna topraklarından vazgeçmeyeceğimiz gibi. Bizim için Kırım'ın işgalden kurtarılması için alternatif yoktur. Bu bizim toprağımız ve burada bizim insanlarımız yaşıyor.” şeklinde konuştu.

Kırım Tatar halkının adaletin yeniden sağlanmasını arzuladığını belirten Stefançuk, bundan dolayı Letonya, Litvanya, Kanada, Polonya ve Estonya parlamentolarının yaptığı gibi diğer ülkelerin de 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıması gerektiğini kaydetti.

Stefançuk, “Kırım'ın geri kazanılması mücadelesi, Ukrayna'nın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır.” diye vurguladı.

KIRIM PLATFORMU PARLAMENTERLER ZİRVESİ

İlk olarak Ekim 2022'te Hırvatistan’ın başkenti Zagreb'te düzenlenen zirvenin ikincisi geçen yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platform, devlet ve hükûmet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası iş birliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde faaliyet göstermeyi öngörüyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu'nu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.