Savaş suçlusu Putin'den işgal altındaki Kırım'ın Akyar kentine yasa dışı ziyaret!

İşgalci devlet Rusya'nın lideri Vladimir Putin, işgal altındaki Kırım’a yasa dışı ziyaret düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2023 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2023 17:36
https://www.qha.com.tr/

Savaş suçlusu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus işgali altında bulunan Kırım’ın Akyar (Sivastopol) kentini ziyaret ettiği bildirildi.

Akyar’ın sözde Valisi Mihail Razvojayev, Putin’in Kırım’ın yasa dışı ilhak girişiminin 9. yıl dönümünde Akyar’a geldiğini ileri sürdü. Razvojayev, Putin’in Akyar’a kara yoluyla arabayı kendisi kullanarak, Hersones’teki sanat okulunun açılış törenine katılmak için geldiğini iddia etti.

KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAK GİRİŞİMİ

Rusya, Şubat 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nı işgal için harekete geçti. Silahlı Rus askerleri, Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırda kontrol noktaları oluşturdu. Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirdi. Ukrayna birliklerinin konuşlandırıldığı askeri üsleri kuşatma altına aldı.

6 Mart 2014’te Kırım’ın sözde Parlamentosu, Kırım’ı Rusya’ya bağlama ve 16 Mart’ta Kırım’ın statüsüne dair “referandum” düzenleme kararı aldı. 

16 Mart 2014 tarihinde işgal altındaki Kırım'da, kamuflajlı Rus askerlerinin gözetimi altında göstermelik bir referandum yapıldı. İki gün sonra, 18 Mart 2014 tarihinde Kremlin’de “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması” konulu anlaşma imzalandı. İşgalci Rusya, sözde referandumu yasa dışı hamlesini meşrulaştırmak amacıyla düzenledi.

Sözde referandum daha yapılmazken Ukrayna, oy kullanımını yasa dışı ve anayasaya aykırı olarak kabul etti. Rusya’nın, Kırım’da düzenlediği sözde referandumun sonuçları ve “Kırım’ı Rusya’ya bağlama” kararı, uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.