Rusya'nın alıkoyduğu siyasi tutsakların 17'si 60 yaş üstü

İşgalci Rusya tarafından alıkonulan Kırım Tatar ve Ukrain siyasi tutsakların 17’sinin 60 yaşın üstünde olduğu tespit edildi. Rus işgal güçleri yaş ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın hukuk dışı uygulamalarını sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 16:32
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rus işgali altındaki Kırım’da ve Rusya’daki hapishanelerde yasa dışı olarak alıkonulan 218 siyasi tutsaktan 17’sinin yaşının 60’ın üzerinde olduğunu açıkladı.

“İşgal altındaki Kırım'da kimseye acımıyorlar. Yaş ve cinsiyete bakılmaksızın insanlara zulmediliyor.” ifadelerine yer verilen açıklamada, 60 yaş üstü siyasi tutsaklarının listesi paylaşıldı. Listede yer alan isimler şu şekilde: Seityagya Abbozov (66), Renat Aliyev (60), İnver Bekirov (61), Servet Gaziyev (64), Valeriya Goldenberg (63), Galına Dovgopola (69), Azamat Eyupov (61), Oleksiy Kıselyov (60), Oleksandr Lıtvınyuk (63), Volodımır Maladıka (62), Halil Mambetov (69), Zekerya Muratov (67), Ruslan Nagayev (60), Enver Omerov (62), Oleg Prıhodko (66), Nasrulla Seydaliyev (64), Sergiy Tsıpiga (63).

"BU İNSANLAR İÇİN UZUN HAPİS CEZALARI ÖLÜMCÜLDÜR"

Halihazırda işgalcilerin bu kişilerin çoğunu 5 ile 18 yıl hapis cezasına çarptırdığı belirten açıklamada, “Kırım Tatar Kaynak Merkezi, ilgili siyasi tutsakların yaşları göz önüne alındığında, bu tür cezaların onlar için ölümcül olabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca siyasi tutsakların her birinin, özellikle duruşma öncesi gözaltı merkezleri ve cezaevlerindeki uygunsuz tutukluluk koşulları nedeniyle ortaya çıkan ciddi ve kronik hastalıklara sahip olduğu, hapishane yönetiminin ise tutsakların sağlık şikayetlerini görmezden geldiği ve uygun tedavinin uygulanmadığı gerçeğini de dikkate almak gerekiyor.” ifadelerine yer verildi.

Sağlık sorunları olan yaşlı insanların uzun capis cezalarına çarptırılmasının bir tür işkence olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rusya’dan yukarıda adları belirtilen kişilerin ve diğer siyasi tutsaklarının derhal serbest bırakılmasını ve işgal altındaki Kırım'daki sistematik insan hakları ihlallerine son verilmesini talep ediyor.” denildi.