Rus işgalindeki Kırım'da bir ayda 8 Kırım Tatarı alıkonuldu

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, işgal altındaki Kırım’da son bir ayda 8 Kırım Tatarının yasa dışı olarak alıkonulduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 12:26
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve zulüm devam ediyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, son bir ayda 8’i Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 15 kişinin yasa dışı olarak alıkonulduğunu bildirdi.

KIRIM'DA SON BİR AYDA 8 KIRIM TATARI ALIKONULDU

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rus işgali altındaki Kırım’da Haziran 2023’te meydana gelen insan hakları ihlalleri ile ilgili hazırladığı raporu dün yayımladı. Rapora göre, son bir ayda Kırım’ın işgalci yönetimi, 8’i Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 15 kişiye siyasi nedenlerden ötürü baskı uyguladı. 

Raporda; 20 yaşındaki iki Kırım sakini Egor Savçenko ve Mihail Jıdkov’un Ukrayna yanlısı duvar çizimleri nedeniyle, 53 yaşındaki Kırım Tatarı Eldar Mensitov ve ayrıca Yuriy Veliçko ve Aleksandr Veliçko’nun “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamasıyla alıkonulduğu aktarıldı.

Bunun dışında işgal güçlerinin; Cafer Alyustayev, Alim Alyustayev, Kiril Barannik, Bekir Derviş, Dilaver Musayev, Rustem Kurnosov, Enver Üseinov ve Ebabil İbragimov’u yasa dışı olarak alıkoyduğu belirtildi. Ayrıca raporda, işgalcilerin 26 Haziran’da ismi açıklanmayan 2 Yalta sakinini güya Ukrayna istihbaratıyla işbirliği yapma iddiasıyla alıkoyduğu ifade edildi.

Bunun dışında raporda, Haziran ayında Rus işgal güçlerinin, 4 arama düzenlediğine ve tüm bu aramaların Kırım Tatarlarının evlerinde yapıldığına dikkat çekildi.