Refat Çubarov: Topraklarımız asla pazarlık konusu olamaz

KTMM Başkanı Refat Çubarov,  yalnızca birlik, kararlılık ve askerî gücün saldırganı uluslararası hukuka uymaya zorlayabileceğini vurgulayarak uluslararası toplumun Rus saldırganlığına karşı çabalarını güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 18:42
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 18:42
https://www.qha.com.tr/

Letonya'nın başkenti Riga'da 24 Ekim 2024 tarihinde 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi düzenlendi. Zirvede 70’tan fazla ülkenin ve uluslararası kuruluşun heyeti katılım gösterdi. Zirvede konuşma yapan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi’ne katılarak Ukrayna’ya destek veren herkese teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı:

“Ukrainler, Kırım Tatarları ve tüm Ukrayna vatandaşlarının acısını kendi acınız olarak gördüğünüz için, demokratik değerleri paylaştığınız ve Rusya'nın topraklarımıza yönelik saldırılarını sürekli olarak tanımadığınız için size minnettarız. Ancak, birçok konuşmada da dile getirildiği gibi, Rus saldırganlığını püskürtmek için çabalarımızı güçlendirmemiz gerekiyor.

Barışa ulaşmak için çeşitli seçenekleri tartışabiliriz ancak şunu bilelim ki, yalnızca bizim birliğimiz, kararlılığımız ve askeri gücümüz Rus saldırganını barışa ve askeri güçlerini Ukrayna topraklarından çekmeye, ayrıca uluslararası hukuk, insancıl hukuk ve insan hakları ilkeleri ile normlara uymasına zorlayabilir.”

"BARIŞ ARZUMUZU SALDIRGANI YATIŞTIRMA FAALİYETLERİNE DÖNÜŞTÜRMEMELİYİZ"

Ukraynalıların ve büyük mücadeleler sonucu ancak 45 yıl sonra anavatanlarına dönebilen Kırım Tatarlarının, dünyadaki herkes gibi dökülen kanın durmasını, işgal altındaki Ukrayna topraklarındaki zulümlerinin sona ermesini ve barışın sağlanmasını arzuladığını belirten Çubarov, “Ancak bu barış adil olmalı. Bu barış için herhangi bir bedel ödemeye hazır değiliz. Topraklarımız asla pazarlık konusu olamaz. Rusya'nın diğer ülkelere yönelik saldırganlığını daha da genişletmek için askeri bir üs haline getirdiği, Kırım Tatar halkının anavatanı Kırım da buna dahil. Bu nedenle barış arzumuzu saldırganı yatıştırma faaliyetlerine dönüştürmemeliyiz.” dedi.