Refat Çubarov, Rusya'nın uluslararası suçlarıyla ilgili Lahey'deki duruşmalara katılacak

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna heyeti ile beraber Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanının çalışmalarına katılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2023 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2023 15:35
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Lahey Uluslararası Adalet Divanı, 6 Haziran 2023-15 Haziran 2023 tarihleri arasında, Ukrayna'nın Nisan 2017'de Rusya'nın aleyhine açtığı davanın duruşmasını gerçekleştirecek.

Ukrayna'nın "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme" kapsamında açtığı davaya, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov'un da Ukrayna heyetiyle katılacağı öğrenildi.

REFAT ÇUBAROV, UKRAYNA LEHİNE ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

KTMM Başkanı Refat Çubarov, davanın açılmasından bu yana Ukrayna lehine önemli sonuçlar elde edildiğini kaydetti. Çubarov, bu süreçte, BM Uluslararası Adalet Divanının davayı inceleme yetkisinin varlığını kabul ettiğini söyledi. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanının, işgalci Rusya'nın Kırım Tatar Milli Meclisini yasaklama kararı dahil olmak üzere uygulamaya koyduğu birçok adımın iptalini öngören geçici bir kararname yayımladığını belirtti. Çubarov, buna rağmen Rusya’nın Lahey'deki uluslararası mahkemenin hiçbir kararına uymadığının altını çizdi.

ÇUBAROV, BM ULUSLARARASI MAHKEMESİNİN ÇALIŞMALARINA KATILACAK

KTMM Başkanı Çubarov, "Rusya'nın BM Uluslararası Adalet Divanının söz konusu kararlarını uygulamadığı açıktır. Bu kapsamda, bugünlerde Ukrayna heyetinin bir parçası olarak BM uluslararası mahkemesinin çalışmalarına katılacağım" ifadelerini kullandı.