Nariman Celal, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 57. oturumunda konuştu

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin 57. oturumu kapsamında Cenevre'de yaptığı konuşmada Rusya'nın işgal ettiği topraklarda insan hakları ihlallerini hangi koşullar altında durdurmanın mümkün olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 15:30
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal,  BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57. oturumu kapsamında Cenevre'de konuşma yaptı. Celal, konuşmasında Rusya'nın işgal ettiği topraklarda insan hakları ihlallerinin hangi koşullar altında durdurabileceğine yer verdi.

Rus esaretinden 28 Haziran 2024 tarihinde kurtulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Celal şu ifadeleri kullandı:

"Devletim Ukrayna'nın egemenliğini ve bağımsızlığını koruma, toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme arzusunu desteklemeye devam ediyorsunuz. Çünkü Rusya'nın Ukrayna topraklarında gerçekleştirdiği hukuksuzluğu, insan hakları ihlallerini durdurmak ancak devletimizin toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek, ulusal ve uluslararası hukukun uygulanmasını sağlamakla mümkündür. Rus işgali altındaki Kırım'da çok sayıda alıkonulan siyasî  tutsağın serbest bırakılmasına desteğiniz için elbette teşekkür ederim. Son beş yılda ilk kez bu yıl, Kırım Tatarı siyasî  mahkumlar serbest bırakıldı. Bu ben ve sadece birkaç haftadır özgür olan yurttaşım Leniye Umerova. Yalnızca uluslararası toplumun, uluslararası kuruluşların desteğiyle, ancak cumhurbaşkanının, hükümetin ve insan hakları savunucularının doğrudan katılımıyla, bir Rus hapishanesinde üç yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest kalmayı başardım. Ancak binlerce sivil daha Rus hapishanelerinde. Birçoğu hakkında bilgimiz bile yok."

İşgalcilerin Kırım'daki mahkumların yakınlarını aktif olarak korkuttuğunu söyleyen Celal, bu nedenle ailelerin hem kendilerine hem de sevdiklerine zarar vermemek adına çoğu zaman insan hakları örgütleriyle çalışmaktan çekindiğini ifade etti.

Ayrıca Celal, işgalcilerin bir kişiyi iş birliği yapmaya zorlamak için uydurma davalar kullandığını, suçluluk "delilleri" yerleştirdiğini, işkence yaptığını, dövdüğünü, vücuda elektrik verdiğini, çocuklara, ailelere şantaj yaptığını ve hatta bazen akrabalarına işkence yaptığını hatırlattı.

Celal, Rusya Federasyonu'nun Rus hapishanelerinde Ukrayna vatandaşlarını infaz etmemesi için Kızıl Haç'tan kendisine verilen görevleri yerine getirmeye zorlanmasını istedi.

Celal, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) çalışmaları çerçevesinde düzenlenen “Ukraynalı savaş esirleri ve yasa dışı olarak alıkonulan sivillerin Rus esaretinden kurtarılması” konulu etkinlikte konuşmasında, Rusya tarafından alıkonulan Ukrayna vatandaşı savaş esirleri ve siyasî tutsakları serbest bırakılması konusunda elinden gelen her şeyi yapmaya davet etmişti.