Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, 26 Şubat Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü çerçevesinde yayımladığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, 2014 yılında Kırım’da başlamıştı, Kırım’ın işgalden kurtarılması ile de sona ermeli.” ifadelerine yer verildi.
KTMM yaptığı açıklamada, Rusya’nın 20 Şubat 2014’te gizli bir şekilde Kırım’ı işgal etme operasyonunu başlattığını hatırlatarak, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik o günlerde başlayan ve bugün de devam eden silahlı saldırısının seyri, Kırım'ın işgal ve ilhak yoluyla Ukrayna'dan zorla ayrılmasının, Rusya'nın askeri ve siyasi liderliği tarafından her zaman Ukrayna'nın bağımsızlığını yok etmenin ve onu Moskova'nın uşağı haline getirmenin etkili yollarından biri olarak görüldüğünü gösteriyor.” denildi.
"26 ŞUBAT MİTİNGİNE KATILANLAR VATANDAŞLIK GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ"
KTMM’nin çağrısıyla 26 Şubat 2014’te, Kırım Özerk Cumhuri̇yeti̇ Parlamentosu bi̇nasının önünde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması i̇çi̇n büyük bir mi̇ti̇ng yapıldığı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Mitinge katılan yaklaşık 15 bin kişi kendi vatandaşlık görevini yerine getirerek, Rus yanlısı milletvekillerine Moskova’nın talimatlarını yerine getirmesine ve Kırım Parlamentosu genel kurulunda, Kırım’ın güya ‘kendi isteğiyle’ Rusya’ya katıldığına dair bir görüntüyü oluşturmaya izin vermedi. Büyük çoğunluğu Kırım Tatarlarından oluşan 26 Şubat 2014'teki tüm Kırım mitinginin katılımcıları, yerli Kırım Tatar halkının, Ukrayna devletinin ayrılmaz bir parçası olarak tarihi anavatanları Kırım ile ilgili değişmeyen tutumunu tüm dünyaya gösterdi.”
KTMM'DEN RUSYA'YI BM'DEN İHRAÇ ETME ÇAĞRISI
Kırım'ın, Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü’nün Kırım’da, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan vatandaşlarının cesaret ve kahramanlığını onurlandırmak için kaydedi̇lmesine karar verildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"KTMM Başkanlık Divanı:
1. Rusya'nın Kırım'ı işgalini kabul etmeyen, Kırım'a ve Ukrayna devletine bağlılığını sürdüren Kırım halkına destek ve şükranlarını sunuyor.
2. Rusya tarafından geçici olarak işgal edilen Kırım'da yaşayan tüm yurttaşlara birliği sürdürme, siyasi tutsakları destekleme ve Rus işgal güçlerin baskı ve zulmüne maruz kalan ailelere yardım etme çağrısında bulunuyor.
3. Uluslararası topluluğa, özellikle de Kırım Platformu üye devletlerinin hükumet ve parlamentolarına, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tamamen tesis edilinceye kadar siyasi, diplomatik, askeri, mali ve diğer yardımları güçlendirme çağrısında bulunuyor.
4. BM'ye üye devletleri, Rusya Federasyonu'nun BM'deki varlığının meşruiyeti konusunda BM Şartı'nın uygulanmasını devam ettirerek, Rusya Federasyonu'nu BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi statüsünden mahrum etmeye ve BM'den ihraç prosedürünü uygulamaya davet ediyor.
5. Rus askeri saldırganlığını püskürtme konusunda sergiledikleri özveri ve kahramanlıkları dolayısıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine, devleti koruma işlevlerini yerine getiren diğer devlet makamlarına, Kırımlı askerlere şükranlarımızı sunuyoruz."