KTMM: Rus saldırganlığı, Ukrayna'nın yerli halklarının varlığına tehdit oluşturmaktadır

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, Kırım Tatar, Karay ve Kırımçak halklarının Dünya Yerli Halklar Günü’nü kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2023 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2023 15:26
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle bir açıklama yayımladı. KTMM, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı on yıldır sürdürdüğü ve Ukrayna devletini yok etme amacını taşıyan askeri saldırganlığının ve Kırım'ın işgalinin, Ukrayna'nın yerli halklarının varlığı için doğrudan bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. 

DÜNYA YERLİ HALKLAR GÜNÜ

Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatının kararı üzerine her yıl 9 Ağustos'ta Dünya Yerli Halklar Günü kaydediliyor. İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde, Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halkların haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı. UNESCO verilerine göre; bugün dünyanın 790 ülkesinde, 7 binden fazla etnik dilde konuşan ve geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk yer alıyor. Günümüzde, anavatanları Kırım Yarımadası'nda Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da bahsi geçen yerli halklardan birisi.

UKRAYNA’NIN YERLİ HALKLARI YASASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 21 Temmuz 2021 tarihinde “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasayı imzaladı. Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanıyan yasanın hükümlerine göre Ukrayna’nın yerli halkları ve temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve Ukrayna Parlamentosu tarafından tanınan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde tanımlanan ve ayrıca Ukrayna Anayasası ve yasalarıyla öngörülen tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden kolektif ve bireysel olarak yararlanma hakkına sahip.

"RUS SALDIRGANLIĞI, UKRAYNA'NIN YERLİ HALKLARININ VARLIĞINI TEHDİT EDİYOR"

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı on yıldır sürdürülen ve Ukrayna devletini yok etme amacı taşıyan askeri saldırganlığı ve Kırım'ın işgali, Ukrayna'nın yerli halklarının varlığına doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır. Ukrayna siyasi ulusunun bir parçası olarak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin diğer birimlerinde görev yapan Ukrayna'nın yerli halklarının temsilcileri, Ukrayna devletinin egemenliğini cesaretle savunarak, Ukrayna'nın yerli halkları olan Kırım Tatar, Karay ve Kırımçak halklarının beşiği olan Kırım'ın kurtuluş gününü daha da yakınlaştırıyor. Ukrayna'nın yerli halklarının geleceği, Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olan Kırım'ın geleceği ile bağlantılıdır" ifadelerini kullandı.

KTMM Başkanlık Divanı açıklamasında, bundan sonra Kırım ile ilgili tüm kararların BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve Ukrayna’nın Yerli Halklar Yasası'nın maddelerine uygun olması gerektiğini vurguladı.

KIRIM TATAR HALKINA DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Kırım Tatar halkının Ukrayna devleti içinde kendi kaderini tayin etme hakkını kullanması için yasal mekanizmalar oluşturacak ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik tehditleri önleyecek olan Kırım'ın statüsüne ilişkin Ukrayna Anayasası'nda yapılması gereken değişikliklere destek veren tüm Ukrayna vatandaşlarına minnettar olduklarını belirten KTMM Başkanlık Divanı, ayrıca işgalcilere karşı mücadele ederek zafer gününü yakınlaştıran tüm Ukrayna askerlerine teşekkür etti.

Açıklamada, "KTMM Başkanlık Divanı; Kırım Tatar, Karay ve Kırımçak halklarının ve tüm Ukrayna vatandaşlarının Dünya Yerli Halklar Günü’nü kutluyor! Yaşasın Kırım! Yaşasın Ukrayna!" ifadelerine yer verildi.