KTMM Başkanı Refat Çubarov: İşgalciler propaganda amacıyla Kırım’daki “kamulaştırma” sürecini uzatıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetiminin, yarımadadaki Ukrayna devletine ve Ukrayna vatandaşlarına ait mülkleri yağmalama sürecini değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2023 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2023 10:07
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, işgalcilerin Kırım’daki sözde “kamulaştırılmayı” Ukrayna'ya yönelik nefretini beslemek için propaganda amacıyla kullandığını ifade etti.

Kırım’ı işgal eden Rusya, 2014’ten beri yarımadada Ukrayna’ya ait mülkleri yağmalıyor. Geçen 9 yıl içinde Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, yüzlerce şirket, işletme, dinlenme tesisi, bina gibi mülkleri “kamulaştırılma” adı altında gasp etti. İşgalcilerin “kamulaştırılma” süreci halen devam ediyor. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Parlamentosu, 24 Mayıs’ta aralarında Akmescit’teki (Simferopol) Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) binası da dahil olmak üzere bir dizi bina ve şirketin “kamulaştırılması” kararını kabul etti. 

KTMM Başkanı Refat Çubarov, “Kırım'daki işgalciler, Rusya'ya karşı güya düşmanca eylemlerde bulunan yabancı vatandaşların ve devletlerin mallarının listesine sahiptir ve bu mülk ‘kamulaştırılmaya’ tabidir. Senede bir iki defa listeye farklı tesisler dahil ediliyor. Bu ‘zevki’ neden uzatıyorlar, söylemek çok zor. Bana göre işgalciler bunu Ukrayna'ya yönelik nefreti beslemek amacıyla yapıyor. Güya Rusya'nın düşmanlarını cezalandıran işgalciler, bunu propaganda için kullanıyorlar.” dedi.

“İŞGALCİLER KIRIM VAKFINI BİNADAN VAZGEÇMEYİ ZORLADILAR”

İşgalcilerin tadilat sırasındaki ihlal iddiaları bahanesiyle Akmescit’teki KTMM binasına el koyduğunu anlatan Çubarov, "Kırım Vakfını binadan vazgeçmeyi zorladılar. Hatta binayı satın almayı teklif ettiler. Ama tabii ki de vakıf bunu kabul etmedi. Şu an vakfın işgalci yönetime karşı açtığı dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde kabul edildi. Ayrıca, KTMM binasının ‘kamulaştırma’ kararının kabul edildiği sabah, Kırım’daki televizyon programlarında KTMM binasında evsizlerin yaşadığını bu yüzden binanın ‘hükumet’ kontrolü altına alınması gerektiğini iddia eden haberler yayımlanmaya başladı" değerlendirmesini yaptı.