KTMM Başkanı Çubarov, Podolyak'ın Kırım'da özerklik yorumuna yanıt verdi

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak’ın Kırım’ın işgalden sonraki durumuna ilişkin yorumlarını değerlendirdi. Çubarov, "Mesele özerklik meselesi değil genel olarak Ukrayna'da nasıl bir devlet politikası yürütüldüğü meselesi... Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Filosunun Kırım'daki varlığından da bahsetmeliyiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2023 17:36
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak’ın Kırım’ın işgalden kurtarılmasından sonraki sürece ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV: KARADENİZ FİLOSU'NUN KIRIM'DAKİ VARLIĞINDAN DA BAHSETMELİYİZ

11 Mayıs 2023 tarihinde Ukrayna basınına konuşan Refat Çubarov, Rusya’nın Kırım’da güçlenmesinin nedeni olarak, Kırım’ın özerkliğinin gelişmemiş olmasını işaret etti.

Refat Çubarov, "Sayın Podolyak, özerkliğin varlığının zaten devletin bütünlüğü için bir risk olduğuna inanıyor. Bu arada, bu tür fikirler Ukrayna'da, özellikle savaşın arka planında oldukça yaygındır. Bu tür yaklaşımları anlıyoruz çünkü örneğin Kırım'da Ruslar diğer bölgelerin aksine bölgeyi oldukça kolay bir şekilde işgal edebildiler. 2014'teki bu durum, birçok insanı özerklik olmasaydı her şeyin iyi olacağına inandırıyor. Ancak Lugansk ve Donetsk bölgelerinde özerklik yoktu. Dolayısıyla mesele özerklik meselesi değil genel olarak Ukrayna'da nasıl bir devlet politikası yürütüldüğü meselesi... Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Filosunun Kırım'daki varlığından da bahsetmeliyiz..." ifadelerini kullandı.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV'DAN PODOLYAK'A YANIT

Rusya’nın Kırım’ı işgal edebilmesine neden olan durumlardan bahseden KTMM Başkanı Çubarov, “Kırım özerkliğinin gelişmemesi, yerel Kırım Tatar halkının haklarına uyulmaması, Kırım'da etnik Ukraynalıların haklarına uyulmaması, Rusların etnik çoğunluğunun tekeli ve egemenliği... Rusya'nın yarımadada olmasının nedeni budur" dedi.

KTMM Başkanı Çubarov, özerkliğin yerel halk tarafından belirleneceği mevcut anayasal dönüşümün tüm korkuları yenebileceğini vurguladı. Refat Çubarov, AB Parlamentosunun 11 Şubat 2021 tarihinde vermiş olduğu kararı hatırlatarak, "Ukrayna'da yerel Kırım Tatar halkının devredilemez kendi kaderini tayin hakkından kaynaklanan ulusal-bölgesel özerkliği tanıyan Anayasa'da değişiklikler yapılmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, önceki gün dikkat çeken bir demeç verdi. Kırım’ın işgalden kurtarılmasının ardından özerklik statüsünün kaldırılacağını açıkladı. Podolyak, "Üniter bir devlet için özerklik tehlikeli bir yoldur, bölgesel düzeyde çatışmaya yol açan bir yoldur" sözlerini sarf etti.