Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar Milli Bayrak Günü vesilesiyle Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bir dizi yerde Kırım Tatar bayrağı göndere çekme töreni yapıldı. Bu yerlerin arasında Kıyiv’deki Taras Şevçenko Milli Üniversitesi de yerini aldı.
Başkent Kıyiv’deki Taras Şevçenko Milli Üniversitesinde dün Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kapsamında düzenlenen Kırım Tatar bayrağını göndere çekme törenine üniversite yöneticileri ve Kırım Tatar halkının temsilcileri katıldı.
Törende konuşan Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov, Kırım’ın işgalden kurtarılma gününü yakınlaştıran Ukrayna ordusuna teşekkür ederek, “Kırım Tatar bayrağı halkın geçmişini, şimdiki zamanı ve geleceğini birleştiriyor. Biz, Kırım’ın Ukrayna olduğunu hatırlıyoruz ayrıca savaşın Kırım’ın işgalden kurtarılması ve Ukrayna toprak bütünlüğünün yeniden kazanılması ile sona ermesi gerektiğini biliyoruz.” dedi.
2014’ten sonra Taras Şevçenko Milli Üniversitenin Kırım’dan 600’dan fazla öğrenci kabul ettiğini ve üniversitede Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı bölümünün açıldığını belirten rektör, “Bugün tören düzenleyerek, hakları için mücadele ederken Rus işgal güçlerinin baskılarına maruz kalan Kırım’ın yerli halkına destek veriyoruz ve yarımadanın geleceğinin Ukrayna ile birlikte olduğunu gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ
Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.
Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.
Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.